Et tre er omgitt av solpaneler i Los Arcos i den nordlige spanske provinsen Navarra den 24. februar 2023. Foto: Alvaro Barrientos / AP / NTB.

Spanias regjering har gitt klarsignal til 182 nye sol- og vind­parker på til sammen 53.000 hektar. Men protestene vokser blant folk som frykter at landbruks­områdene i landet vil bli ødelagt av areal­krevende solcelle­paneler.

I Méntrida, 50 kilometer nord for Madrid, lever flere hundre mennesker av landbruk og turisme, men snart vil en tredjedel av arealet bli dekket av solparker, skriver Euronews. Men planer som disse er nå i ferd med å utløse et gryende opprør i Spania.

«Hva er det de gjør med oss? Vil de ødelegge landsbygdene og vår landlige kultur? For hva? For å garantere energi til industrien i bytte mot ødeleggelsen av landskapet i flere av Spanias regioner», lyder anklagen fra Pilar Jiménez-Landi, som tilhører organisasjonen Salvemos los Campos («la oss redde jordene», red.).

Den spanske regjeringen er fast bestemt på at Spanias nettoutslipp av CO2 skal ned til null innen 2050, og har delt ut konsesjoner til sol- og vindkraft i et høyt tempo.

Men det finnes nå mer enn to hundre folkelige initiativ i Spania mot utbyggingen av «fornybar» energi, som ifølge deres talspersoner vil ødelegge landsbygdene og skape få arbeidsplasser.

Organisasjonen Salvemos los Campos er ikke imot bruk av solceller på begrenset skala som tjener til lokal energiforsyning, men bekjemper de massive solcelleparkene på grunn av negative sosiale, økonomiske og miljømessige konsekvenser og fordi de lar lokalsamfunn bære byrden ved omleggingen av energiforsyningen, skrev Toledo Diario i fjor sommer.

På det tidspunktet var det blitt samlet inn mer enn 2000 underskrifter mot utbyggingsplanene i Méntrida.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.