Mer enn førti år efter at Sverige stemte for å fase ut atomkraft, ønsker landet igjen å bygge atomreaktorer. Riksdagen har formelt gitt opp målet om hundre prosent fornybar energi for å nå net zero innen 2045.

Fra «fornybar» til «fossilfritt»

Tirsdag i forrige uke endret Sverige sitt mål fra hundre prosent «fornybar» til hundre prosent «fossilfritt». Det betyr at Sveriges konservative regjering legger til rette for igjen å inkludere kjernekraft i landets energiforsyning.

– Vi trenger høyere produksjon av elektrisitet, vi trenger ren elektrisitet og vi trenger stabil energi, ifølge finansminister Elisabeth Svantesson i Riksdagen.

De Grønnes Marielle Lahti er ikke imponert over Riksdagens beslutning:

– Dette må være den minst ambisiøse snuoperasjon i svensk politisk historie. En smule pinlig, faktisk.

Den britiske lobbygruppen Net Zero Watch – som beskriver de vestlige lands nett zero-planer som «utopiske og uholdbare» – hilser beslutningen velkommen. 

Fornybar energi-agendaen kollapser

Net Zero Watch omtaler beslutningen som en implisitt innrømmelse av at vind- og solenergi er for ustabil og setter den i sammenheng med en generell kollaps av tilliten til agendaen fornybar energi. De tilføyer at Storbritannia har all grunn til å følge Sveriges eksempel, men de bør gå enda lenger:

– Inntil videre fortsetter den britiske regjering å leve i en fantasi, men vi nærmer oss oppvåkningen fra drømmen i det grønne. Nuværende britiske klimapolitikk vil mislykkes. Det er også høy risiko for at den skal forårsake dyp og irreversibel samfunnsskade.

 

Kjøp Kents bok!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og/eller som e-bok.

Kjøp e-boken av Kent Andersen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.