Britenes strømregninger risikerer å stige, siden energiminister Ed Miliband har planer om å finansiere tusenvis av ekstra turbiner.
Slik skal Miliband oppnå sin drøm om Net Zero.
Energiministeren forbereder seg på å fjerne viktige begrensninger på midler som overføres fra strømregninger til turbinprodusenter, ifølge The Telegraph. Miliband planlegger å subsidiere tusenvis av nye vindturbiner i løpet av få år, innen det magiske året 2030.
Han har lovet å gjøre Storbritannias strømforsyning 95 prosent karbonfri innen den datoen. Målet har blitt kritisert som «fantasi» av de konservative, delvis fordi det er for få havvindprosjekter på gang.
Havvind er dog langt dyrere enn vindkraft på land, og alle typer vindturbiner har én ting til felles: De produserer ikke strøm når det ikke blåser. Sist uke trakk Ørsted seg ut av Hornsea 4-prosjektet, som skulle bygge 180 gigantiske turbiner utenfor kysten av Yorkshire.
Miliband ønsker å fjerne begrensningene på de totale subsidiene som tilbys offshoreutbyggere i Whitehall-auksjoner. På denne måten ønsker han å få fortgang i produksjonen.
I stedet er planen å fastsette et mål for hvor mye elektrisitet som skal produseres. Kostnadene for britiske husholdninger beregnes først i etterkant.
Analytikere anslår at det kan koste opptil 11 milliarder pund i året å sette i drift nok vindparker til å nå 2030-målet. De anslår også at økningen vil føre til en årlig økning på 135 pund i den gjennomsnittlige energiregningen for husholdninger.
135 pund tilsvarer litt over 1800 norske kroner. Dette kommer på toppen av de allerede høye energiregningene.
En kilde i Whitehall innrømmer at kostnadene kunne stige i begynnelsen, men antydet at investeringer i fornybar energi nå ville føre til lavere priser i årene fremover.
– Det betyr kortsiktige smerter i strømregningene, men langsiktig gevinst, sa han.
Planene ble avslørt i dokumenter fra Milibands Department of Energy Security and Net Zero (DESNZ).
John Constable er direktør for The Renewable Energy Foundation. Han ser også for seg at prosjektet vil koste rundt 11 milliarder pund hvert år.
– Med en liten justering av reglene for grønne subsidier kan Ed Miliband gi seg selv frihet til stille og rolig å legge til mange milliarder pund i året på de nasjonale strømregningene, sier Constable.
– Hvis finansministeren skulle foreslå skatteøkninger av denne størrelsesorden, som berører alle husholdninger og bedrifter i landet, ville det bli en storm av kritikk i Parlamentet og andre steder.
– Hvor lenge vil statsministeren tillate at departementet for energisikkerhet og netto nullutslipp opererer uten demokratisk ansvarlighet?
En fersk meningsmåling i The Telegraph viser at et stort flertall av britene har fått nok av de kostbare drømmene om nullutslipp.
Denne uken spurte vi leserne: Bør Storbritannia skrote sitt mål om netto nullutslipp innen 2050? Hele 95 prosent av over 30.000 respondenter svarte ja.
Om Ed Milliband vil ta hensyn til dette, er et annet spørsmål.