Vi hører ikke så mye om Pakistans politiske, økonomiske, sosiale og diplomatiske krise. Den er ingen nyhet, bare når den topper seg siver den inn som en og annen overskrift i media.

Økonomisk hengemyr

Pakistan står i akutt fare for mislighold av gjeld. Valutareservene har falt til under tre milliarder dollar, knapt én måneds import. Nivået er faretruende lavt og medfører knapphet og stigende priser på essensielle varer. 

Utenlandsgjelden beløper seg til 126 milliarder dollar. 30 av disse milliardene skylder de Kina. 

Myndighetene hadde innført streng import- og valutakontroll, men disse tiltakene ble for det meste opphevet iår i et forsøk på å blidgjøre Det internasjonale pengefond (IMF) og gjenopplive en redningspakke på syv milliarder dollar.

– IMF behandler Pakistan som en koloni

Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharifs datter Maryam Nawaz, er leder Pakistan Muslim League. Hun sier at IMF behandler Pakistan som en koloni og gir Imran Khan skylden for den økonomiske misèren:

– IMF er ikke klar til å stole på oss. Pakistan er et gissel for IMF og de behandler oss som en koloni. Selv om vi forsøker å komme ut av deres klør, klarer vi det ikke. Imran Khan skuslet bort vår avtale med IMF. På grunn av dette tigger vi idag om penger.

Pakistan: – Lahore er en slagmark. Imran Khan holder stand

Må betale med dollar som ikke finnes

Et eksempel på hvordan virksomheter rammes av manglende valutareserver, er reisebyråer som selger flybilletter i lokal valuta, men selv må betale i dollar som landet ikke har. Virgin Atlantic kunngjorde forrige måned at de trekker seg ut av Pakistan, bare to år etter at de lanserte flyvninger til og fra landet. 

Dagens krise i Pakistan er så dyp at til og med landets lenge tålmodige venner i den islamske verden nekter å stille opp og ber pakistanerne rydde opp i eget hus. 

– Økonomien må reformeres fra bistandsdrevet til inntektsgenererende

– Den permanente krisen som jevnlig utvikler akutte topper, er et produkt av at de avviser reformer eller at reformene de planlegger aldri blir realisert. 

– I tillegg kommer at landets enorme utenlandsgjeld har resultert i en urealistisk avhengighet av Kina, og at terrorisme blokkerer for utenlandske investeringer, sier en internasjonal økonom vi har snakket med. Han foretrekker ikke å ha navnet sitt på trykk.

Landet har atomvåpen

– Eneste grunn til at IMF eventuelt fortsetter å hjelpe Pakistan, er at de har atomvåpen. Men økonomien må reformeres fra å være bistandsdrevet til å bli inntektsgenererende, og de må få bukt med de uholdbare militærutgiftene. 

Ratingbyrået Fitch har nedgradert Pakistans kredittverdighet fra CCC+ til CCC-, hvilket indikerer lav sikkerhet og stor mulighet for at långiveren ikke får pengene sine tilbake.

– Definerer seg selv ved sitt fiendskap til India

Dårlige forbindelser med naboene Afghanistan og India begrenser handelsutsiktene. Skal Pakistan utvikle seg må de gjøre slutt på en politisk økonomi preget av konflikter.

– Det eneste India og Pakistan har til felles, er at de ønsker den andre dit pepper’n gror. Pakistan er forarmet, ustabilt, splittet og synes å definere seg selv ved sitt fiendskap til India – mens India er en ny verdensmakt med voksende økonomi og en voksende middelklasse, et land som overgår Pakistan på nesten alle økonomiske og demokratiske indikatorer. 

– Problemet er at de deler en 3000 kilometer lang grense og at begge landene er fylt opp med atomvåpen.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.