Senterungdommen mener at moderpartiet er i ferd med å skrote partiets nåværende olje- og gasspolitikk og vinke farvel til FNs klimamål.

– Dette kan farge Sp grått. Og vi skal være et grønt parti, sier leder for Senterungdommen Andrine H. Seppola til Klassekampen.

Sp’s sentralstyre foreslår at Sp skal «videreutvikle norsk petroleumsindustri ved å legge til rette for fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel».

Dét mener Senterungdommen bryter med Sp’s nåværende politikk på feltet, som blant annet slår fast at petroleumsforvaltningen og utvinningstempoet på norsk sokkel må være forenlig med og bidra til vedtatte klimaambisjoner i Parisavtalen.

– Vi mener den foreslåtte formuleringen om å holde oppe et høyt aktivitetsnivå, er å skrote Sp’s nåværende politikk. Vi skal nå klimamålene og er nødt til å beholde muligheten for det, sier Seppola.

Satsing på havvind er det motsatte av oljeeventyret

Krig i Ukraina og moderpartiets anbefalinger får ikke Senterungdommen til å forandre mening.

– Vi mener likevel at det er en klar retningsendring fra det som er partiets egentlige politikk. Vi vil ha en grønn politikk i tråd med de politiske løsningene som kreves for å nå FNs klimamål. Begynner vi ikke omstillingen nå, blir det umulig, sier Seppola.

Hun legger til at Senterungdommen ønsker en satsing på alternative energikilder, først og fremst kjernekraft.

– Det er bekymringsverdig at Norge innen 2027 kan være avhengig av import av kraft. En kombinasjon av økt forbruk og mindre kraftproduksjon kan true forsyningssikkerheten vår på sikt, sier Seppola, og legger til:

– Senterungdommen vil ikke at Norges forsyningssikkerhet skal belage seg på import. Derfor er det viktig å satse på mer kraftproduksjon i Norge, også kjernekraft.

Parlamentarisk nestleder i Sp Geir Pollestad mener at kravet fra Senterungdommen er uansvarlig.

«Innenfor de fleste framtidsbilder trengs det olje og gass. Mest mulig av dette bør produseres av demokratiske land», avslutter han.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.