For første gang siden NIKE-bataljonen ble nedlagt i 1991, vil Oslo og Østlandet de neste ukene få utplassert luftvern. I forbindelse med de store militærøvelsene «Joint Viking» og «Joint Warrior»  fraktes det avanserte og norsk-utviklede Nasams fra Ørlandet til Oslo. Det betyr at hovedbasen for flyvåpenet på Ørlandet blir liggende mer eller mindre ubeskyttet.

Aftenposten spør sjefen for Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland om det ikke er en risiko å la et trettitalls nye F-35 fly til en pris av vel 1,5 milliarder norske kroner per stykk stå uten luftvernbeskyttelse:

– Det kan du jo si. Men trusselsituasjonen er ikke slik at vi ikke kan gjøre det. Det er fred i Norge, og ingen overhengende fare for et missilangrep mot Ørland. Det er helt trygt for oss å gjøre det nå. Men det er klart at kampfly er sårbare på bakken. Sårbart er også rullebane og annen infrastruktur, sier Folland.

Han påpeker også at enkelte F-35 er plassert på Evenes i forbindelse med vinterøvelsen. (Aftenposten)

Spørsmålet kunne like gjerne ha vært hvorfor det ikke finnes luftvern på Østlandet. Men Aftenposten spør om hensikten ved forflytningen.

– Vi skal trene på å beskytte hovedstaden. Vi har et stående oppdrag om å kunne flytte oss og etablere høy luftoperativ beredskap der det trengs, sier Folland.

Han minner også om at det ble etablert en «luftvernparaply» over Oslo da president Barack Obama i 2009 mottok Nobels fredspris.

– Er det et dilemma at vi ikke har evne til å forsvare luftrommet både over hovedstaden og kampflybasen samtidig?

– Jobben min er å forsvare hele luftrommet i Norge. Men vi er begrenset av økonomi, materiell og personell. Vi må prioritere, og velger å beskytte kampflybasen og flåten av F-35. Flyene er vårt aller mest potente våpen i kampen om kontrollen i luftrommet, understreker generalmajoren. (Aftenposten)

Avansert luftvern til Oslo. Men kampflybasen tømmes for missilforsvar. (Aftenposten – betalingsmur)

Les også:

Forsvaret må gjenoppbygges

 

Massive militærøvelser i nord – til lands og til vanns

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.