Storbritannias helseminister Matt Hancock under en koronabriefing i Downing Street den 27. mai 2021. Foto: Matt Dunham / Pool via AP / NTB.

Tekstmeldinger fra Storbritannias tidligere helse­minister Matt Hancock som er lekket til The Telegraph, viser at han planla å skremme befolkningen med en ny korona­variant kort tid før jul i 2020. Meldingene viser også at regjeringen unnlot å oppheve tiltak for ikke å miste ansikt.

Dette er bare noen få av funnene som er gjort blant mer enn 100.000 WhatsApp-meldinger som er sendt mellom Hancock og andre britiske statsråder og myndighetspersoner under koronatiden, som den engelske avisen omtaler som Lockdown Files.

Meldingene ble skaffet til veie av den britiske journalisten Isabel Oakeshott, tidligere politisk redaktør i The Times, som hadde fått dem av Hancock fordi de to samarbeidet om den tidligere helseministerens memoarer om sin tid i regjeringen under pandemien.

Hancock anklager Oakeshott for et massivt tillitsbrudd og sier at meldingene uansett er blitt stilt til disposisjon for den offisielle granskningen av den britiske regjeringens koronahåndtering. Oakeshott kommenterer anklagen fra Hancock med at avsløringen hadde for stor interesse for offentligheten til at hun kunne tie om meldingene.

Meldingene viser at flere personer i det britiske regjeringsapparatet var rede til å spille på frykt og skyldfølelse for å få folk til å adlyde regler for nedstengning, selvisolering og andre tiltak.

Hancock ønsket å skremme vannet av alle (frighten the pants off everyone) for å få dem til å respektere forbudet mot å treffe mer enn seks personer under julefeiringen i 2020. En rådgiver svarte at «det vil sørge for den rette adferden». Hancock benyttet også uttrykket «rulle ut» (deploy) om alfavarianten av viruset, i Storbritannia også kalt Kent-varianten.

En utveksling av meldinger mellom Hancock og helsemyndighetene der de sistnevnte tok til orde for å forkorte en selvisoleringsperiode på 14 dager, viser at statsråden avviste forslaget fordi det ville ha fått det til å se ut som om han selv hadde gjort noe uriktig.

The Telegraph skriver at flere andre knusende avsløringer er underveis.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.