Opptellingen etter lørdagens presidentvalg i Nigeria går sakte, men mandag ble det klart at ‘utenforkandidaten’ Peter Obi har vunnet valget i storbyen Lagos. Han slo dermed den tidligere guvernøren i Lagos, 70 år gamle Bola Ahmed Tinubu, som er presidentkandidaten for APC, et av de to største partiene i Nigeria.

Valgopptellingen går tregt, blant annet fordi stor velgertilstrømning og manglende stemmesedler og/eller opptellingsmaskiner førte til at flere valglokaler måtte holde åpent også søndag.

De foreløpige resultatene viser at regjeringspartiet APCs kandidat Bola Tinubu har vunnet i tre delstater, mens det største opposisjonspartiet PDPs kandidat Atiku Abubakar har vunnet i tre.

De to partiene har byttet på å ha makten siden militærdiktaturet tok slutt i 1999, men utfordres i år også av en tredje kandidat – Peter Obi fra Arbeiderpartiet. (NTB)

Obi ledet på meningsmålingene før valget, og med sin satsing på sosiale medier har den tidligere guvernøren i Anambra. sørøst i Nigeria, i det som en gang var kjerneområdet til utbryterstaten Biafra, appellerte han sterkt til unge velgere som er trøtte av de gamle partiene med de samme gamle ansiktene.

Valgresultatene ventes ikke å være klare før tidligst tirsdag, men Obis seier i Lagos er uansett oppsiktsvekkende, fordi han der maktet å slå Tinubu, som i åtte år regjerte Lagos som guvernør.

The Labour Party’s Peter Obi narrowly defeated the ruling party’s Bola Tinubu in his heartland, results announced by state election officials show.

This is the first time since 1999 that a party backed by Mr Tinubu, a two-time Lagos governor, has not won the state. (BBC)

Nærmere 90 av landets vel 220 millioner innbyggere har stemmerett i Afrikas mest folkerike land. To tredjedeler av de stemmeberettige er under 35 år. Landet er preget av korrupsjon og fattigdom, der særlige den nordøstlige delstaten Borno er rammet av rivaliserende islamist-bander. Den opprinnelige opprørsgruppen Boko Haram, hvis navn røft oversatt betyr ‘nei til vestlig utdanning’ er offisielt tilknyttet Al-Qaida, men de siste årene har en rivaliserende gruppe, ISWAP, tilknyttet IS, bidratt til å gjøre situasjonen nord i landet enda verre.

Nearly 90 million were eligible to vote in the elections to choose a successor to President Muhammadu Buhari, with many hoping for a new leader to tackle insecurity, economic malaise and widening poverty. (Al-Jazeera)

Nigeria election results 2023: Peter Obi wins Lagos against Bola Tinubu – provisional (BBC)

Nigeria’s Obi wins key Lagos state in presidential election (Al-Jazeera)

Les også:

Artikkelforfatter jobbet et halvt år for FN i Nigeria, og vil på kveldens lesermøte i Oslo, ta for seg sitiasjonen i Afrikas mest folkerike land.

Lesermøte i Oslo mandag 27. februar

Nigeria: Drapene på kristne vil ingen ende ta

 

Kjøp bøker fra Document!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.