I overkant av 900 barn er blitt ført ut av Sverige siden 2018. De fleste i «æresrelatert» sammenheng eller i forbindelse med en tvist om foreldreansvaret, ifølge Expressen.

Minst 1151 personer bortført

SVT har brukt statistikk fra det svenske utenriksdepartementet til å kartlegge hvor mange barn som er ført ut av Sverige de siste årene. I løpet av de siste fem årene er minst 1151 personer bortført eller ulovlig holdt tilbake i et annet land. 

235 av dem er over 18 år – mange av dem unge voksne. 916 er barn.

– Underrapporteringen er sannsynligvis stor, sier advokat Ia Sveger som har representert berørte foreldre og barn i to tiår. – Tallet er mest sannsynlig enda høyere, sier hun til SVT. 

Stoler ikke på den svenske stat

Hun forklarer at pårørende ikke melder fra fordi de ikke har tillit til at svenske myndigheter skal kunne bistå dem i saken. 

– Dette gjelder fremfor alt ved bortføringer til land som ikke er tilsluttet Haagkonvensjonen – såkalte ikke-konvensjonsland. Der er hjelpen man kan få fra UD svært begrenset, sier Ia Sveger til SVT.

Færre enn en av tre vender tilbake

Kartlegningen viser at under en tredjedel av personene som omfattes av disse sakene, vender tilbake til Sverige. 

Nær halvparten av barna som ble bortført i «æresrelatert» sammenheng i 2021 og 2022 befinner seg i Irak eller Somalia. 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.