Hvor langt kan woke-aktivister gå? Vanskelig å si, men i New York har den norske historikeren Peder Anker skapt storm etter å ha tatt til orde for å stanse en utstilling i New York om russisk arkitektur. Det var Klassekampen som først skrev om saken.

Peder Anker er til daglig professor ved New York University, og han reagerte da utstillingen «Vkhutema: Laboratory of the avant garde, 1920-1930» skulle finne sted i et område av byen hvor det bor mange ukrainere og hvor Peder også arbeider. Han skrev derfor et leserinnlegg på nettstedet Archinect der han ifølge Klassekampen omtaler det som «tonedøvt» å vise fram russisk arkitektur mens det pågår en krig mellom Russland og Ukraina.

Etter reaksjoner fra flere ukrainere valgte The Cooper Union, som skulle huse utstillingen, å avlyse den.

Hvorfor: Jo, som Peder Anker sier til Klassekampen: Han forsøker å se verden fra de undertryktes perspektiv.

I Peder Ankers øyne er både kunst- og historiefaget politikk, og en formidling av noe fra Sovjet-perioden vil etter hans oppfatning kunne bli oppfattet som positivt av noen, og da krenker man dagens undertrykte, dvs. ukrainere.

Men det stopper ikke der. Peder Anker vil boikotte det meste av russisk kultur. Også en forfatter som Dostojevskij og en komponist som Tsjajkovskij er kontroversielt, Peder Anker mener nemlig at

vi må spørre ukrainere om hvordan vi kan lese Dostojevskij og høre på Tsjajkovskij uten at vi støter dem.

Ytringsfriheten er ifølge Peder Anker en vanskelig øvelse:

Ytringsfriheten er en vanskelig ting og noe vi må forvalte med ansvar – spesielt hvis den krenker en nabo som har det vondt.

Det er interessant at Peder Anker selv er kritisk til mangelen på frihet i det kommunistiske Sovjet. Det utrolige er at han ikke ser at han går inn i samme totalitære tradisjon når han ønsker å belære sine meningsmotstandere om hva de skal få lov til å si eller ikke. Men med det viser han woke-kulturens iboende paradoks. I kampen for de krenkede er de villig til å ofre friheten for oss alle, og de tror at de dermed gjør oss alle en tjeneste.

Det hører med til historien at avlysningen av utstillingen førte til massive protester fra akademikere i USA, og at The Cooper Union snudde. Nå lover de at utstillingen skal åpne i løpet av våren.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.