Foto: Georgia’s WordPress Website.

Mens journalister flest jobber på spreng for å skjule USAs engasjement i sprengingen av Nord Stream 1 og 2, kan vi her fortelle en spennende historie som støtter Seymour Hershs påstander.

I januar 1982 godkjente president Ronald Reagan en slu CIA-plan for å ødelegge økonomien i Sovjetunionen. Planen gikk ut på å overføre moderne teknologi, noe Moskva manglet, til styring og overvåkning av gassproduksjon i Sibir. Teknologien russerne skaffet seg, inneholdt programvare med innebygde funksjonsfeil, feil som senere utløste en enorm eksplosjon i en sibirsk naturgass­rørledning.

Thomas C. Reed, som tjenestegjorde i USAs nasjonale sikkerhets­råd, beskrev sabotasjen i boken At the Abyss: An Insider’s History of the Cold War. Boken kom ut i 9. mars 2004, men ble forhåndsomtalt i Washington Post den 27. februar 2004.

Reed, som hadde jobbet i Det hvite hus, fortalte at eksplosjonen i den russiske rørledningen bare var ett eksempel på økonomisk krigføring som CIA utførte under direktør William J. Casey i løpet av de siste årene av den kalde krigen.

Den gang jobbet USA intenst for å hindre Vest-Europa fra å importere sovjetisk naturgass. Det skjedde blant annet ved at Reagan lot CIA narre Sovjet gjennom å gi dem tilgang til «hemmelig» teknologi og programvare via personer amerikanerne visste var sovjetiske spioner. Hva Moskva ikke visste, var at programvaren innholdt en trojansk hest: innebygde feil.

«For å ødelegge den sovjetiske gass­forsyningen og forhindre valuta­inntekter fra Vesten og derigjennom ta knekken på den russiske økonomien, ble softwaren som skulle drive pumper, turbiner og ventiler, programmert til å genere trykk langt ut over det som rørlednings­skjøter og sveiser kunne tåle», skrev Reed i boken. «Resultatet ble den mest monumentale eksplosjonen og brannen som noen gang var sett fra verdensrommet.» Dette skjedde sommeren 1982.

Deler av operasjonen har blitt avslørt tidligere, inkludert i en artikkel fra 1996 i «Studies in Intelligence», et CIA-tidsskrift.

Kritikken mot Seymour Hersh bygger på at han kun har én kilde. Denne historien bygger også på én kilde, nemlig Thomas C. Reed. Han var direktør for National Reconnaissance Office, en virksomhet så hemmelig at den ikke en gang eksisterte. Først etter at den kalde krigen tok slutt, ble Reeds organisasjon kjent.

Når blir det kjent hvem som sprengte Nord Stream 1 og 2?

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.