Den tyrkiske regjeringen innførte onsdag nesten full blokkering av Twitter, noe som førte til ramaskrik ettersom plattformen er et viktig verktøy under redningsinnsatsen etter de to jordskjelvene tidligere denne uken.

Erdogan: Vis tålmodighet i ruinene

Det har vært harde reaksjoner på myndighetenes håndtering av katastrofen og mens Recep Tayyip Erdogan besøkte katastrofeområdet og ba folk om å vise tålmodighet, har tilgangen til Twitter vært rammet av internettrestriksjoner og båndbreddebegrensninger – «for å bekjempe desinformasjon på nettet etter jordskjelvet».

Netblocks, et firma som kartlegger internettfrihet i sanntid, var først ute med rapporter om restriksjonene.

– Nettverksdata bekrefter begrensning av Twitter hos flere internettilbydere i Tyrkia fra og med onsdag. 

Total blokkering fra TurkTelekom og Turkcell 

I en oppdatering som kom bare to timer senere, var antallet internettleverandører med struping av Twitter omtrent doblet:

– Sanntidsmålinger viser at Twitter-begrensningen i Tyrkia er utvidet til å gjelde flere internettleverandører. Filtreringen vil sannsynligvis påvirke den pågående redningsinnsatsen.

To av de tre viktigste internettleverandørene, TurkTelekom og Turkcell, blokkerte Twitter totalt. Vodafone nøyde seg med en sterk brems på tilgangen.

At Erdogan tar kommunikasjonsverktøy fra folk under katastrofen, er blitt skarpt kritisert. Twitter har vært en hovedkilde til kommunikasjon for en mengde mennesker på søk etter overlevende og ofre, samt for koordineringen av redningsinnsatsen. 

Sa farvel via Twitter

Flere personer som var fanget i sammenraste bygninger brukte Twitter for å melde fra til myndighetene. Andre ofre har tatt farvel med sine nærmeste gjennom Twitter. 

Lederen for opposisjonspartiet CHP Kemal Kilicdaroglu fortsatte å bruke Twitter med VPN:

– Jeg ba mine venner i felten bruke VPN for samarbeidskoordinering. Det er vanvittig at regjeringen kuttet kommunikasjon på sosiale medier.

– Dreper folk med vilje

Advokat og aktivist Ali Gul brukte enda sterkere ord:

– Ved å begrense Twitter på dette tidspunktet forhindrer eller forsinker du hjelp til folk som kjemper mot tiden. Du dreper folk med vilje.

«Desinformasjon» og arrestasjoner

I en videokonferanse diskuterte Twitter og den tyrkiske regjering «desinformasjon», falske kontoer og grafiske bilder lagt ut etter jordskjelvet.

– Vi minnet om Twitters ansvar overfor landet vårt under denne ødeleggende katastrofen.

Tyrkisk politi skal ha arrestert fem og anholdt ytterligere 18 personer for å ha delt «provoserende» innlegg.

Elon Musk skrev at Twitter ble informert av den tyrkiske regjering om at tilgang snart vil bli reaktivert. Igår kveld skal Twitter igjen ha vært tilgjengelig.

Ikke første gang

Myndighetene har tidligere begrenset tilgangen til sosiale medier ved katastrofer, terrorangrep og protester.

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.