Myndighetene i Tyrkia skal ha utstedt 113 arrestordrer på blant annet konstruktører etter at tusenvis av bygninger kollapset under jordskjelvet. 12 personer skal allerede være bak lås og slå.

I de kraftige jordskjelvene som rammet Tyrkia og Syria i forrige uke, kollapset tusenvis av bygninger. Ifølge de siste tallene er minst 33.000 omkommet.

Endemisk korrupsjon

Nu har myndighetene i Tyrkia sendt ut arrestordre på 113 mennesker knyttet til bygningskonstruksjon, ifølge BBC. Tolv personer skal allerede være fengslet. 

Årsaken til at så mange bygninger kollapset under jordskjelvene skyldes delvis feilkonstruksjon muliggjort av endemisk korrupsjon og myndighetenes såkalte amnesti til entreprenører som notorisk har omgått byggelovgivningen for å fremme en av myndighetene ønsket byggeboom – også i jordskjelvutsatte høyrisikoområder.

Erdogan skylder på konstruktører og skjebnen

Det er tidligere blitt advart om at nye bygg ikke oppfyller sikkerhetskravene, men det er en utbredt oppfatning at arrestasjonene er en avledningsmanøvre for å få oppmerksomheten vekk fra Erdogan-regimets skyldbyrde.

Det nærmer seg valg i Tyrkia og Erdogans fremtid står på spill etter tyve år ved makten. Under et besøk i katastrofesonen overlot han ansvaret til skjebnen:

– Sånt har alltid skjedd. Det er en del av skjebnens plan.

Matforsyningen svikter

Sikkerheten i de rammede områdene forverres ettersom matforsyningen minker. Tyske og østerrikske redningsmannskaper måtte lørdag stanse søket etter overlevende på grunn av sammenstøt mellom ulike grupper som også skal ha åpnet ild. Søket etter overlevende ble senere gjenopptatt under beskyttelse av den tyrkiske hær.

Hatet mot jøder står så sterkt i Tyrkia at israelske hjelpemannskaper måtte gi opp:

Jødehatet for sterkt: Israelske hjelpe­mannskaper forlater Tyrkia

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.