Forlegger i Humanist forlag, Bente Pihlstrøm, refser sin egen forening for å ha tatt opp det «høyreradikale» forlaget Legatum som medlem.

Legatum Forlag drives av Bjørn Christian Rødal og Tore Rasmussen.

Pihlstrøm tror Legatum Forlag ønsker å være med i Forleggerforeningen for å oppnå legitimitet.

– Ifølge kollegaene mine som har studert ekstremisme, er det å skaffe seg innpass i anerkjente organisasjoner en metode som brukes for å skaffe legitimitet, sier hun til Klassekampen.

På lista over bøker som forlaget snart skal gi ut, finner man blant annet titler som «Defenders of The Golden Apple», «EuropePowerBrutal» og «History and Tradition of the Europeans».

– Noe av det som står på boklista deres, er reinspikka fascisme. Jeg tror ikke Forleggerforeningen var forberedt på at ekstremister skulle komme og søke medlemskap hos dem, sier Pihlstrøm.

Styreleder i Forleggerforeningen Edmund Austigard sier at alle forlag som oppfyller kravene i vedtektene deres, får bli medlem i foreningen.

– Det er standard rutine. Møter man kravene, blir forlaget tatt opp.

Han forteller at et ytringsfrihetsutvalg i Forleggerforeningen nå har fått i oppdrag å vurdere om vedtektene er dekkende.

– De vil gjennomgå saken og se på om det er behov for endringer i rutinene våre. Det skal mye til for at en bransje som er tuftet på ytringsfrihet, ikke står opp for å forsvare den. Selv om det kan være utfordrende, sier Austigard.

Bente Pihlstrøm ønsker diskusjonen i Forleggerforeningen velkommen.

– Hvis de vil verne om ytringsfriheten, må de kanskje tenke på om offentligheten burde vernes fra dem som vil angripe ytringsfriheten og demokratiet, sier hun.

– Er disse folkene bra for ytringsfriheten eller ikke? Går man etter dem i sømmene, ser man at de ikke er så fryktelig opptatt av det.

Der man likviderer ideer, ender man opp med å likvidere mennesker?

Hun får støtte av Harald S. Klungtveit, som er redaktør i Filter Nyheter.

– Tore Rasmussen har en forhistorie fra militant nynazisme. Samtidig som han omtaler sin fortid som et feilgrep, har han de siste årene vært aktiv i miljøer som i beste fall opererer i gråsonen inn mot høyreekstremisme, sier Klungtveit.

– Det samme gjelder Bjørn Christian Rødal. Han var Hans Jørgen Lysglimts makker i Alliansen, inntil han startet Selvstendighetspartiet. Å kalle dem for høyreradikale, blir for svakt. Å stifte et forlag er et forsøk på å gi prosjektet deres et skinn av legitimitet, ytringsfrihetsaura og profesjonalitet, sier Klungtveit.

Harald S. Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter.
Her på en pressekonferanse i regi av PST på hotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Han forteller at det er lite interesse for dem i det høyreradikale miljøet, derfor tjener de på all slags oppmerksomhet.

– Nå er de så ubetydelige at all PR er god PR. Alle konfrontasjoner som gjør at lite orienterte folk kan se på dem som ytringsfrihetsmartyrer på noe vis, blir en seier for dem. De klarer knapt å få sine aller nærmeste venner til å dukke opp på arrangementene.

Tore Rasmussen i Legatum reagerer sterkt på Bente Pihlstrøms omtale av forlaget.

–Vi mener merkelappen «ekstremister» er tull. Hvis Pihlstrøm skal sette slike merkelapper på andre, må hun begrunne anklagene. Hva er begrunnelsen? Hva mener hun er ekstremt i det vi utgir? Hun må komme med konkrete eksempler.

Det samme gjelder karakteristikken «reinspikka fascisme», mener Rasmussen.

Han avviser at forlaget hans er en trussel mot ytringsfriheten.

– Hvis offentligheten burde vernes mot dem som vil angripe ytringsfriheten og demokratiet, burde i så fall offentligheten vernes mot Pihlstrøm. Vi vil bare ha en fri og åpen debatt om viktige samfunnstema.

Han reagerer på Harald Klungtveits beskrivelser av hans og Rødals politiske fortid.

– Jeg merker meg at distinksjonen mellom å ha en radikal ungdomstid og et voksenliv når man også er et politisk vesen, ikke tillates om man er på høyresida, men aldri problematiseres om man for eksempel støttet Pol Pot på 70-tallet og deltar i samfunnsdebatten godt forankret på venstresiden.

Rasmussen opplyser at han og kollega Bjørn Christian Rødal er støttemedlemmer i Norgesdemokratene, tidligere Demokratene i Norge.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.