Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Geir Olsen / NTB

Rentene steg til sitt høyeste nivå på ni år før nyttår og skal videre opp i 2023. Nye lån fikk en rente på 3,99 prosent i desember. Dette skaper en ny og krevende situasjonen for mange låntakere her i landet.

Flyt-renten på nye lån med pant i bolig økte med 0,12 prosentpoeng til 3,99 prosent, mens fastrenten på nye boliglån gikk ned med 0,35 prosentpoeng til 4,5 prosent i desember, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

Renten på utestående boliglån økte med 0,21 prosentpoeng til 3,99 prosent. Det er det høyeste nivået byrået har registrert siden serien startet i desember 2013.

NTB melder om saken.

For eksisterende lån vil renteøkningene først slå inn seks uker etter at de ble kunngjort, så mange har dermed en økning i vente de kommende uker.

Men dette er bare begynnelsen for norske låntakere som har kjøpt seg hus og leiligheter eller har planer om det i nær fremtid. Sentralbanken har signalisert minst én renteøkning til i første kvartal.

Tiden for billige lån er over for denne gang.

Det kan komme enda flere påslag utover i året, men samtidig mener en del økonomer og analytikere at rentetoppen nå kan være nådd. En styringsrente på 3 prosent innebærer en gjengs boliglånsrente på oppunder 4,5 prosent.

De økte boliglånskostnadene kommer på toppen av andre økende økonomiske byrder for norske husstander.

Strømprisene har skutt i været og nådd tidligere nærmest utenkelige nivåer, prisene på drivstoff er skyhøye, og mediene har de seneste dager rapportert om voldsomme prishopp på det meste av dagligvarer.

Alt dette er kjennetegn på en inflasjonspreget økonomi der ulike vare- og tjenestegrupper driver hverandres prisnivå oppover, og på toppen av det hele må så rentene økes i et forsøk på å kontrollere det hele.

På sidelinjen sitter norske myndigheter (Støre-regjeringen) og bedriver det man selv har beskrevet som «å følge nøye med». Ikke minst har regjeringen blitt kritisert for handlingslammelse i forbindelse med strømprisene. Nettopp strømprisene er svært drivende for den øvrige prisutviklingen i samfunnet.

Bakom det hele finnes et årsaksforhold ved navn «det grønne skiftet».

Den problematiske utviklingen i samfunnsøkonomien finner sted på finansminister Trygve Slagsvold Vedums (Sp) vakt. Også i hans eget parti blir han sterkt kritisert for sin innsats i ministerrollen.

Nye, mer virkningsfulle strømpristiltak skal imidlertid være på gang, har regjeringen opplyst. Mange nordmenn er avventende, og tenker at «vi tror det når vi ser det».

Les også’: 

Regjeringen vil gi svarteper til dagligvare­bransjen, men den er det forbrukerne som får

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.