Flere alvorlige voldsforbrytelser ryster Stockholm, og politiet innrømmer at de siden 1. juledag har opplevd en voldsspiral – der yngre og yngre mennesker begår alvorlige kriminelle handlinger.

At så mange av de pågrepne er barn utgjør et stort og eskalerende problem, siden det svenske rettssystemet ikke er bygd opp for å takle så mange kriminelle barn, skriver Expressen.

– Av de som nu har frihetsberövats inom Stockholmsregionen är omkring 80 procent under 18 år, sier Max Åkerwall, kommanderende offiser i Stockholmspolisen, til SVT Morgonstudion.

Skyteepisoder har blitt et ungdomsfenomen. Stadig yngre gjerningspersoner står for den groveste kriminaliteten.

– Tidigare var personerna 20-25 år, under 2022 har vi sett att åldern kryper nedåt och nedåt. Nu ser vi att de är 14-17 när de begår de här brotten, sier Åkerwall.

Halvparten av de pågrepne kriminelle er under 17 år

Romjulen har vært brutal i Sveriges hovedstad.

Sedan juldagen har Stockholmsregionen drabbats av nio grova våldsbrott, både skjutningar och sprängningar.

Under natten mot måndag sprängdes det på två adresser, en i Vällingby och en i Bagarmossen. Totalt har fem personer gripits misstänkta för inblandning i de brotten. Ålder på de personerna är inte kända.

Innan de fem greps hade flera andra personer gripits i samband med våldsvågen. Enligt Max Åkerwall var 50 procent under 17 år och 75-80 procent under 18 år.

To gutter i tenårene, 14 og 15 år gamle, mistenkes for å ha avløst mer enn 20 skudd gjennom døren til en leilighet onsdag. Guttene ble pågrepet på fersk gjerning da de forsøkte å rømme åstedet.

Ifølge Åkerwall er det rundt 1500 gjengkriminelle i Stockholm-regionen. Flere av personene som er interessante for politiet er barn.

Gjengene bruker barn fordi barn ikke kan straffes. 14-åringen som deltok i skytingen onsdag er allerede på frifot, og vil bli nok en oppgave for det svenske sosialvesenet, sier gjengeksperten Fredrik Gårdare, som har nesten 30 års erfaring med bekjempelse av gjengkriminalitet.

– Allt fler yngre hamnar i häkte, det är en förändring under senare år. Tidigare var det lindrigare påföljder för barn och tonåringar, men det har ändrats, sier han, og legger til:

– Att ha yngre människor inlåsta är ett bekymmer i sig. Det är en svår uppgift att hantera för myndigheterna. Vårt rättssystem är inte byggt för att så många barn ska vara inblandade i brottslighet.

Les også:

Stavanger: Barn ned i 9-årsalder er involvert i kriminalitet

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.