Få personer i norsk offentlighet har provosert, rørt og inspirert mer enn standupkomikeren, skribenten og samfunnsdebattanten Shabana Rehman. Nå er hun død, 46 år gammel.

Rehman døde om morgenen 29. desember, bekrefter broren hennes Shakeel Rehman på Facebook.

Det er med bunnløs sorg jeg må meddele at vår høytelskede uerstattelige søster, datter, tante, venn, midtpunkt, humørspreder og stolthet gikk fredfullt bort idag tidlig.

Hun har vært innlagt de siste 8 dagene før hun reiste videre idag.

Hun har kjempet hardt og aldri gitt opp håpet. Hun ville leve videre for familien, kjærligheten og for det landet som hun elsket så enormt høyt.

Sykdommen avmagret henne, ifølge broren.

Shabana ble syk i januar, og havnet på sykehus med noe hun trodde var et magesår eller omgangssyke. Men dessverre viste undersøkelser at Shabana hadde bukspyttkjertelkreft med spredning, og det var umulig å operere.

Offentligheten ble informert om at Shabana var alvorlig syk først i april. da hun fortalte om kreften i et intervju med Se og Hør.

Siden dette har hun delt med sine opplevelser om behandling og motgang i en blogg i Nettavisen.

Shabana kalte seg «Norges første kvinnelige muslimske standupkomiker,» og var ikke redd for å provosere. Hun ble etter hvert utsatt for mye motstand, trusler og hets.

Det vakte oppmerksomhet da hun stilte naken, kun påført det norske flagget som kroppsmaling, på forsiden av Dagbladet Magasinet i januar 2000.

Mest kjent er kanskje Krekar-opptrinnet. I 2004 ble hun anmeldt av mulla Krekar for legemsfornærmelse, etter å ha lokket ham opp på scenen og deretter løftet ham opp. Krekar var rasende, og saken fikk internasjonal oppmerksomhet. Men anmeldelsen ble til slutt henlagt.

Document kondolerer til familie og andre berørte. Rent personlig vil jeg uttrykke min medfølelse til broren Shakeel, som jeg har møtt gjentatte ganger i hyggelig samvær den gangen jeg bodde på østlandet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.