Poliser utanför Malmö Latinskola dagen efter dådet, där två kvinnor dödades. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

Aldri tidligere har så mange sonet livstidsdom i Sverige som nå, opplyser Kriminalvården. Det vitner om mer grov kriminalitet. Flere livstidsdømte vil det trolig også bli.

Den tunge kriminaliteten har lagt sitt tunge lokk over Sverige. Vold, drap, gjengkrig, bruk av våpen, bombeeksplosjoner, voldtekter. Det er bare noen av stikkordene som oppsummerer bildet av dagens svenske samfunn.

Samtidig har svensk politi og rettsvesen travle dager, og forbrytere av ulike kategorier pågripes og dømmes på løpende bånd.

NTB-TT beretter om de utslag dette gir seg i statistikkene over ilagte dommer:

Ifølge den foreløpige oversikten er det nå 189 personer som soner livstidsdom i Sverige. Antallet har aldri vært høyere siden Kriminalvården begynte å offentliggjøre statistikk i 1989. Det året sonet 26 innsatte livstidsdom.

Bare i årets ti første måneder ble 27 personer dømt til livstid i fengsel i Sverige, og også dette er ny årsrekord.

Livstid er lovens strengeste straff i Sverige, men er, til forskjell fra øvrig fengselsstraff, ikke tidsbestemt.

Livstidsdømte vet derfor ikke hvor lenge de må sone, men kan etter ti år søke om å få dommen omgjort til en tidsbestemt varighet.

Den samlede dommen kan imidlertid ikke være kortere enn den lengste tidsbestemte straffen, som er 18 år.

Drap, spionasje og sabotasje

En rekke forbrytelser kan i henhold til loven gi livstid, blant dem drap, mordbrann, grov ødeleggelse av offentlig eiendom, bortføring, grov sabotasje og sabotasje på fly og skip.

Flertallet av dem som soner livstidsdom, er dømt for drap.

Skjerpet straffenivå spiller inn i statistikken

Økningen i antall livstidsdommer er ikke bare et resultat av økt kriminalitet. Den henger også sammen med at straffen for drap ble skjerpet 1. januar 2020:

– Regjeringen var da tydelig på at flere som ble dømt for drap, skulle dømmes til livstid, og domstolene har siden fulgt opp denne politiske ambisjonen, sier doktor i strafferett ved universitetet i Stockholm, Dennis Martinsson.

Lovendringen innebar ifølge svensk høyesterett at drap i utgangspunktet skal straffes med 16 års fengsel, mens det tidligere var 14 år. Det skal heller ikke kreves like skjerpede omstendigheter som tidligere for å idømmes livstidsstraff.

Kan øke ytterligere

Etter mange års tafatthet innså til slutt svenske myndigheter at man måtte ta straffelovene mer aktivt i bruk mot den galopperende kriminaliteten. Ikke bare når det gjelder drap:

Strafferammen for andre forbrytelser har også økt i Sverige de siste årene, ikke minst for forbrytelser som faller inn under kategorien gjengkriminalitet.

Selv 18-åringer kan i henhold til svensk lov nå dømmes til livstid, og fra politisk hold har det kommet tydelige signaler om at ytterligere straffeskjerpelser er på vei.

Den nye, borgerlige regjeringen, med Sverigedemokraterna som støtteparti, har bidratt til å øke straffenivået:

I den såkalte Tidöavtalen, som ble inngått mellom regjeringen og Sverigedemokraterna, er det enighet om å doble straffene for gjengkriminelle og generelt skjerpe straffene for voldskriminalitet.

Men økte straffer i seg selv har ikke vist seg å være nok til å dempe den grove kriminaliteten. 2022 blir et dystert rekordår for stygge voldssaker med skytevåpen (se under). Nye rettssaker er på trappene, nye livstidsdømte vil bli plassert i fengslene.

Les også: 

Ny «rekord» i Sverige i år igjen: 61 personer drept med skytevåpen i 2022

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.