Europa endrer seg dramatisk. Det siste er at det installeres nødknapper i kirkene på grunn av terrortrusselen fra muslimer.

Som følge av terrorangrepet der en båtmigrant myrdet tre og skadet flere i og ved Basilique Notre-Dame de l’Assomption i Nice 29. oktober 2020, tilbød kommunen å installere nødalarmer på religiøse møtesteder.

Nødknapp

Under et intervju med BFM TV 28. oktober fortalte fader Franklin Parmentier ved Notre-Dame-basilikaen at han allerede hadde fått bruk for nødknappen etter at den ble installert. Han nevnte et eksempel fra juli 2021 da en ung mann med «aggressiv» og «svært mistenkelig» oppførsel kom inn i basilikaen. Politiet ble varslet ved hjelp av nødknappen som de fikk installert etter angrepet i 2020, og mannen ble arrestert.

– Det har vist sin nytteverdi og den virker, sier fader Parmentier. – Den raske og effektive reaksjonen fra politiet er meget betryggende.

Vil ikke bidra til uroen

Nødknapp er så langt ikke installert i alle byens kirker. Det er for eksempel ingen i Église Saint-Pierre-d’Arène. 

– Jeg tror vi må holde øye med situasjonen og være forsiktig. Men jeg ønsker ikke å bidra til uroen som brer seg i samfunnet, sier fader Gil Florini som selv ble utsatt for et angrep 24. april.

Gil Florini forstår at fader Parmentier valgte å installere varslingssystemet. Men selv etter at han ble selv angrepet har han ikke endret standpunkt til nødutstyret.

– Vi har en nødtelefon ved siden av kirken og det er etter min mening tilstrekkelig.    

Også sykehus, skoler, kinoer etc.

Det er ikke bare kirker som har installert nødutstyr. I Nice er det nu 1400 nødtilkallspunkter. De finnes på sykehus, skoler, kultursteder, kinoer, i lokale foreninger. Nødsystemet har registrert 1700 hendelser siden begynnelsen av 2022, ifølge Anthony Borré i Nice kommune.

– Vi sørger som første by i Frankrike for at alle har teknologisk verktøy til rådighet. Det er blitt veldig positivt mottatt. Etterspørselen fra religiøse samlingssteder er økende. Også det jødiske samfunnet har fått det installert i skoler og synagoger. 

– Hvis vi hadde foreslått å installere nødknapper over hele byen for ti år siden, ville det umiddelbart blitt avslått.

Kirker yndede mål

Katolske kirker blir ofte utsatt for angrep av ymse slag. Frankrikes innenriksdepartement registrerte 996 antikristne handlinger i 2019 – et gjennomsnitt på 2,7 pr. dag. Noen av de terrorangrep Frankrike har vært utsatt for de siste årene, har vært spesifikt rettet mot katolikker.

 

 Du kan støtte Document ved å kjøpe en av våre bøker.


Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.