Storbritannias statsminister taler under et møte i Joint Expeditionary Force (JEF) i Riga den 19. desember 2022. Foto: Henry Nicholls / Pool via AP / NTB.

I Storbritannia har High Court of Justice – en domstol i første instans for sivilsaker av stor betydning eller pengeverdi – mandag avgjort at den britiske regjeringens planer om å sende asylsøkere som er kommet ulovlig til øyriket, er lovlige.

Saken ble brakt inn for domstolen av aktivistgrupper som utfordret regjeringens intensjoner og hevdet at Rwanda ikke er et trygt land, melder BBC.

I en kommentar sier statsminister Rishi Sunak at han er fornøyd med rettsavgjørelsen og at det er fornuftig å sende folk som kommer ulovlig til Storbritannia, til Rwanda eller andre trygge land, opplyser den britiske allmennkringkasteren.

Domstolen fastslår ikke desto mindre at det finnes individuelle unntak:

However, the court has ruled that the cases of eight individual asylum seekers – who were due to be sent to Rwanda earlier this year – must be reconsidered

Det forventes heller ikke at utsendelser til Rwanda kommer i gang raskt:

The win for the government does not mean flights taking to the skies imminently – appeals are widely expected

Man regner også med at domstolens kjennelse vil bli påanket:

An appeal is expected from the losing side – which is made up of migrant charities, individual asylum seekers and a union representing most Border Force staff

Opposisjonen i Storbritannia har hele tiden kritisert regjeringens Rwanda-planer og blant annet omtalt den som «ekstremt dyr» og «uetisk».

Innenriksminister Suella Braverman sier på sin side at det å sende illegale migranter til Rwanda er et «humant og praktisk alternativ», skriver BBC.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.