Foto: Heiko Junge / NTB

LO-leder Peggy Hessen Følsvik gikk lørdag til det usedvanlige skritt å ta offentlig avstand fra en fredsdemonstrasjon for Ukraina. – Jeg vil gjøre det helt klart at LO ikke stiller seg bak denne demonstrasjonen.

Hva var så viktig at Følsvik måtte rykke ut? Rundt 50 personer møtte opp til fakkeltog for fred i Ukraina lørdag på Eidsvoll plass. De var fra LO Oslo og Rødt Oslo.

Toget var en oppfordring til forhandlinger. Men ukrainere i Norge var mot.

– Vi frykter at Russland vil utnytte en våpenhvile til å sende inn nødvendige forsyninger som våpen og ammunisjon – og forsterke forsvarslinjene, sa Rostislav Yevdyukhin til Aftenposten fredag.

Han har vært med på å organisere daglige demonstrasjoner mot krigen i Ukraina helt siden krigen startet.

Det er en kjent sak at taleføre ukrainere vil ha oppslutning for sin sak og ser på fredsinitiativ som en svekkelse av kampmoralen. LO-leder Følsvik tar deres parti.

– Min klare oppfordring til LOs medlemmer er: Delta på støttemarkeringene som arrangeres av ukrainere i Norge, foran Stortinget eller i din egen hjemby, skriver hun.

Det var som å si at det å støtte fredsdemonstrasjonen ikke harmonerte med støtten til Ukraina. Men leder av internasjonalt utvalg i Oslo, gikk ikke med på den tankegangen.

Leder for internasjonalt utvalg i LO Oslo, Brit Riise Fredheim, en appell for de frammøtte.

– For det første så er det ikke vanlig at ledelsen i LO får full støtte blant medlemmene når det gjelder internasjonale problemer eller uttalelser. Vi er en selvstendig enhet, ikke en del av organisasjon. Vi er her fordi vi ønsker å få fokus på fredsarbeidet, sier Fredheim til NTB.

Hun har dog ikke noe imot kritikken fra LO-lederen.

– Det må de få lov til. Vi lever i et fritt land, og må få si det vi vil. På samme måte velger jeg å stille meg bak denne demonstrasjonen. Jeg synes vi har veldig gode argumenter for å stille oss bak demonstrasjonen, sier Fredheim. (NTB)

Det er en større splittelse innad i LO enn man liker å snakke om og den blir ikke blottlagt. Hvis krigen varer ved kan det bli vanskeligere å holde lokket på kjelen.

 

 Nyhet! 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.