Innvandrere stemmer på venstresiden i langt høyere grad enn nordmenn. Hele 57 prosent av dem som stemmer, stemmer på Ap, SV eller Rødt. For nordmenn er prosentandelen for disse partiene 37 prosent. For annengenerasjons er tendensen enda sterkere.

Bare 24 prosent av innvandrerne oppgir at de stemte Høyre eller FrP. Til sammenligning oppga 33 prosent av de øvrige velgerne at de stemte på disse to partiene.

Oppslutningen om partiene på venstresiden er høyest hos velgere med innvandrerbakgrunn fra afrikanske og asiatiske land. Blant dem med bakgrunn fra afrikanske land stemmer hele 78 prosent på et av partiene på venstresiden. Hos folk med bakgrunn fra asiatiske land er andelen 64 prosent.

Trenden fortsetter i annen generasjon.

Også et klart flertall av norskfødte med innvandrerforeldre stemmer til venstre. Samlet stemmer 61 prosent enten Ap, SV eller Rødt, mens kun 17 prosent stemmer Høyre eller FrP. Denne gruppen er altså mer venstreorienterte enn sine foreldre. Blant dem med foreldre fra Afrika er det kun 4 prosent som stemmer Høyre eller FrP.

FrP scorer høyere blant europeiske innvandrere

Men FrP er populære hos noen innvandrere. Blant innvandrere fra Vest-Europa utenom Norden hadde FrP en oppslutning på 19,4 prosent. Blant innvandrere fra nordiske land var oppslutningen 17,7 prosent, og blant østeuropeere sier 15 prosent at de stemmer FrP. Valgresultatet for Frp i 2021 var 11,6 prosent.

Hvis trenden fortsetter, vil innvandrerne bety en vesentlig tyngdeforskyvning i det politiske landskapet:

I alt hadde 9 prosent av de stemmeberettigede ved stortingsvalget i 2021 innvandrerbakgrunn. 7 prosent er innvandrere, og 2 prosent er barn av innvandrere. (NTB)

Mønsteret er det samme i alle vestlige land med høy innvandring. Forklaringen er ikke vanskelig å få øye på: Venstresiden er mest raus med offentlig støtte. Noen vil da kunne si at venstresiden kjøper stemmer og at det er en av grunnene til at de går inn for høy innvandring.

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.