Gode venner: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter tidligere utenriksminister i USA Hillary Clinton. Foto: Javad Parsa / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte søndag Hillary Clinton i Oslo. Samtalen handlet både om internasjonal politikk og barnebarn, opplyses det.

Tidligere senator og utenriksminister i USA, Hillary Clinton, har vært i Oslo i forbindelse med Nobels fredsprisforum. Arrangementet ble avholdt søndag ettermiddag.

Statsminister Jonas Gahr Støre er fornøyd med samtalen han hadde med Clinton, melder NTB. De to er faktisk på fornavn:

– Hillary og jeg hadde en fin samtale i dag om flere internasjonale spørsmål som energi, Afghanistan, Ukraina og den politiske utviklingen i USA, sier Støre til NTB.

Støre og Clinton har kjent hverandre lenge og har holdt nær kontakt siden de begge var utenriksministre.

– Vi snakket også en god del om våre barnebarn, forteller Støre.

Under sin deltakelse på Nobels fredsprisforum benyttet Hillary Clinton blant annet anledningen til å rette kritikk mot Doha-avtalen. Det er en avtale mellom USA og Taliban i 2020 som førte til at USA trakk sine styrker ut av landet på det mange har kalt en lite ærefull måte.

– Den ble gjennomført med såpass tunnelsyn, og uten at Taliban måtte gjøre noen innrømmelser, sier Clinton.

Mange vil stusse over at den sentrale Demokraten Hillary Clinton kommer med så åpen kritikken av den tilbaketrekningen fra Afghanistan som de facto ble gjennomført av hennes partifelle president Joe Biden.

Hillary Clinton er gift med tidligere president i USA Bill Clinton. Hun var senator i perioden 2001 til 2009 og utenriksminister fra 2009 til 2013.

Hun prøvde seg også som presidentkandidat i 2008 og 2016. I 2008 tapte hun nominasjonen mot Barack Obama, som ble Demokratenes presidentkandidat og senere president. I 2016 tapte hun valget, og Donald Trump ble president.

Siden har hun etter manges mening tilbrakt tiden med å sitte på sidelinjen og hakke på det meste og de fleste, og da i særdeleshet på Republikanerne.

Støre var Norges utenriksminister i perioden 2005–2012 og har vært statsminister siden høsten 2021.

Her i Norge har Hillary Clinton vært i søkelyset i forbindelse med den norske millionstøtten til det såkalte Clinton Foundation.

Det er ikke opplyst om det under møtet med Støre denne helgen ble drøftet ytterligere norske donasjoner til Clinton-parets fond.

Document har omtalt Clinton Foundation ved flere anledninger, les for eksempel her:   

Clinton Foundation gjør comeback, skal redde verden

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.