Amerikanske og skotske myndigheter kunngjorde søndag at libyeren som er mistenkt for å ha laget bomben som sprengte et passasjerfly over Lockerbie i Skottland 1988, er i amerikansk varetekt.

Skotske påtalemyndigheter sier at «familiene til de drepte i Lockerbie-bombingen er underrettet om at den mistenkte Abu Agela Mas’ud Kheir Al-Marimi sitter i amerikansk varetekt».

Det amerikanske justisdepartement tilføyde at «han forventes å måtte svare for seg overfor domstolen for District of Columbia». Det er uklart hvordan amerikanske myndigheter fikk til utleveringen Mas’ud.

Krevde 270 liv

Pan Am Flight 103 fra London Heathrow til John F. Kennedy i New York, eksploderte i 9500 meters høyde over Lockerbie 21. desember 1988 etter 38 minutter i luften. Alle 259 ombord og 11 på ble drept da de fikk vrakdeler i hodet. 

Det er det dødeligste terrorangrepet på britisk jord til dags dato. Mas’ud skal være den som stilte inn tidsutløseren.

Én dømt så langt

Det amerikanske justisdepartement kunngjorde i 2020 på 32-årsdagen for bombingen, anklager mot Mas’ud.

– Endelig skal mannen som er ansvarlig for å ha drept 270 mennesker bli underlagt rettferdighet for sine forbrytelser, sa statsadvokat William Barr på en pressekonferanse.

I 2001 ble Abdelbaset al-Megrahi, en tidligere libysk etterretningsoffiser, dømt for å ha sprengt flyet. Han er til dags dato den eneste som er dømt for angrepet. Han tapte en anke og oppga en annen innen han ble løslatt i 2009 på grunn av dødelig sykdom.

Han hevdet fremdeles sin uskyld da han i 2012 døde i Libya.

Arrestert etter Gaddafi-regimets kollaps 

Mas’ud ble arrestert etter Gaddafi-regimets kollaps i 2012. Amerikanske embedsmenn fikk i 2017 lese en kopi av forhøret av ham.

I forhøret innrømmet Mas’ud å ha bygd bomben som sprengte Pan Am-flyet og fortalte at han jobbet sammen med to andre om å utføre sprengningen. Ifølge ham ble operasjonen beordret av libysk etterretning og han ble etter vellykket oppdrag, takket av Gaddafi.

Mas’ud er den tredje libyske etterretningsoffiseren som er siktet i forbindelse med Lockerbie-bomben, men den første som blir stilt foran en amerikansk domstol.

My Brother’s Bomber

Mas’uds rolle i Lockerbie-saken fikk ny oppmerksomhet i 2015 etter en dokumentar, My Brother’s Bomber, skrevet og produsert av Ken Dornstein som mistet sin 25 år gamle bror David i terrorakten:

– Hvis det fortsatt er noen levende person som kan fortelle historien om bombingen av Flight 103 og besvare tiårs ubesvarte spørsmål – så er det Mas’ud. 

Jurister uttrykker tvil om hvorvidt Mas’uds tilståelse i avgitt i fengsel i det krigsherjede Libya, vil holde som bevis i amerikansk rett.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.