I vindkraftområder er antall hubroer blitt redusert med over førti prosent etter vindkraftutbygging, viser en rapport fra Nord Universitet.

41 prosent færre hubroterritorier

Under planlegningen av vindkraftutbygging ble utbyggerne pålagt å sondere effekten av potensiell utbygging på fem arter, blant andre hubro. 48 hubrorevir ble kartlagt i 2014, altså før utbygging.

Etter at sprengning, bygging av veier og reising av vindturbiner i villmarka var ferdig, ble kartlegningen gjentatt i 2020. Da var det 41 prosent færre hubroterritorier i områdene nærmere enn fem kilometer fra vindkraftutbyggingene. I områdene lenger unna var reduksjonen 23 prosent.

Kollisjoner og rømning

– Mulige årsaker til nedgangen kan være dødelighet forårsaket av kollisjoner [med rotorbladene] og rømning fra vindkraftområder på grunn av støy og forstyrrelser. I tillegg kan reduksjon av byttearter tvinge hubroen til å forlate sine territorier, kan vi lese av rapporten. 

Hovedforfatter av studien Wind Farms and Power Lines Have Negative Effects on Territory Occupancy in Eurasian Eagle Owls (Bubo bubo), er Magne Husby.

– 41 prosent på syv år er enormt mye, sier Husby til NRK Trøndelag. – De kan ha flyttet til andre steder, men det er områder de tidligere ikke har valgt og da er det naturlig å tro at dette er mindre egnede områder. Hubroen er svært stedbunden. Det er eksempelvis påvist at hubroen har hekket på et sted i Meråker i over 4000 år.

Samme over hele landet

Situasjonen er symptomatisk for hele landet, ifølge forskeren.

– Spesielt er vindkraftprosjekter svært negativ for hubroen i byggefasen.

Hubroen er den største av alle ugler i Europa og veier fra to til fire kg. Hunnhubroen er størst, den blir rundt 75 cm med et vingespenn på opptil 1,8 m. Den kan se i lys som er hundre ganger svakere enn det mennesket trenger.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.