83 år gamle Takako Ellefsen har fått beskjed fra utlendingsnemnda om å forlate landet. 

Ellefsen har bodd i Norge i flere år og følt tilknytning til landet hele sitt voksne liv, skriver VG.

Hun er enke etter at hennes norske ektemann Karsten Johan døde i 2009, 77 år gammel.

På grunn av ektemannens yrkesliv til sjøs og i Det Norske Veritas – ble det flere utenlandsopphold for paret, noe som oppgis som en av grunnene til at den eldre kvinnen nå blir kastet ut av Norge.

– Det er her i Norge jeg har mest tilknytning. Det er her jeg vil være de årene jeg har igjen. Nå vil jeg for all del ikke ha politiet på døren for å kaste meg ut i romjula. Da reiser jeg heller ut av landet tidligere – hvis ikke dette løser seg, sier Takako Ellefsen.

Hun bor sammen med sin datter Klara Ellefsen på Tasta i Stavanger, og har også barnebarn i Norge.

Det utvetydige vedtaket fra Utlendingsnemnda slår bastant fast at 83-åringen må forlate Norge innen 28. desember 2022, og at hun ikke kan klage på vedtaket.

Ektemannen Karsten Johan Ellefsen i jobb for Det norske Veritas – med base i Japan. Senere flyttet han med familien hjem til Norge, hvor han ble rådgiver i shippingbransjen.

Etter at Takako Ellefsen ble enke i 2009, levde hun noen år i Stavanger – før hun for cirka åtte år siden flyttet med datteren Klara – først til Japan, deretter til Spania i fem år.

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

Ellefsens advokat, Maren Skåden, reagerer på at norske myndigheter ikke kan gi henne lovlig opphold i Norge.

– I dette tilfellet er det snakk om at Takako Ellefsen har levd fem år i EU-landet Spania og fått lov til å være der av spanske myndigheter. Da hun så kom til Norge, skal det i utgangspunktet være likebehandling av EU/EØS-borgere her, sier Skåden.

Utlendingsnemnda (UNE) ved nemndleder Johan Berg skriver blant annet i begrunnelsen for vedtaket om utsendelse at UNE mener at klageren ikke har en særlig tilknytning til Norge som tilsier at hun får tillatelse til opphold i henhold til utlendingsloven.

Det bemerkes også at UNE har sett hen til Ellefsens oppholdstillatelse i Norge fra 2009 til 2013 og i to år på 1960-tallet, men at dette ikke er tilstrekkelig til å gi henne oppholdstillatelse.

UNE finner det heller ikke sannsynliggjort i sin begrunnelse at datteren Klara er Takakos forsørgerperson, ei heller finner de at «sterke menneskelige hensyn» eller «særlig tilknytning til Norge» kan brukes for å stoppe utsendelse av Takako Ellefsen fra Norge til Japan.

Datteren Klara håper i det minste på at utkastelsen av moren kan vente til noe ut på nyåret, slik at samlingen av familien på Tasta i Stavanger kan foregå som planlagt i julen og romjulen.

– Vårt primære ønske er at mor får leve sine siste år her. Når hun dør vil hun dele hvilested med pappa ved Revheim kirke, sier datteren Klara.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.