Antall russere som støtter å fortsette krigen i Ukraina har falt dramatisk. Bare én av fire russere støtter at konflikten fortsetter, ifølge lekkede meningsmålinger fra Kreml.

Nedgangen i støtte er markant: I juli støttet 57 prosent av de som ble spurt at russiske tropper skulle forbli i Ukraina. Nå svarer kun 25 prosent ja på dette spørsmålet, melder The Times.

Andelen russere som mener at Russland bør forhandle med Ukraina har økt fra 32 prosent til 55 prosent.

The results of the polls, which were carried out by the Kremlin’s Federal Guard Service, were obtained by Meduza, a Russian opposition website.

Meningsmålingene er gjennomført av Putins egen administrasjon, og er ment å kun være tilgjengelig for Putin og andre ledere i Kreml.

The Times antyder at støtten har sunket på grunn av den upopulære avgjørelsen om å kalle inn flere hundre tusen nye soldater til den «spesielle militære operasjonen». Ydmykende nederlag på slagmarken og massive tapstall kan også være en forklaring.

Denis Volkov leder Levada Centre, som utfører uavhengige meningsmålinger. Han sier at selv om de fleste russerne i utgangspunktet støttet invasjonen av Ukraina, så hadde få russere lyst til å delta i krigen selv.

– Folk oppfattet dette som noe som ikke angikk dem. Nå har risikoen vokst og folk vil at [freds] samtaler skal begynne.

Da ordren om mobilisering ble kjent i september flyktet flere hundre tusen russere fra hjemlandet. Enkelte av soldatene gjør opprør, og nekter å være kanonføde for Putin. Noen av disse soldatene stilles nå for retten.

Over 15.000 mennesker ble arrestert etter demonstrasjoner mot krigen i februar og mars. Etter at Kreml reagerte knallhardt på dette har det ikke vært flere store demonstrasjoner.

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli

Mesteren og Margarita.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.