Riksdagen vedtar onsdag en grunnlovsendring som gir myndighetene fullmakt til å reise tiltale mot journalister som røper statshemmeligheter, som f.eks. hemmelige avtaler med Tyrkia om utlevering av kurdere. Siden Sverige er på vei inn i Nato utvides feltet som hemmelighetsstemples.

Selv Expressen og Aftonbladet er skeptiske til endring av grunnloven. Det var Socialdemokratene som foreslo endringen, men siden det handler om grunnloven må det være et valg imellom. Moderaterna har samme oppfatning, det har også Sverigedemokraterna, Kristeligdemokraterna og Liberalerna. Sammen med Socialdemokraterna utgjør de et stort flertall.

”Med ett Natomedlemskap bara månader bort och en ny lagstiftning på plats vid årsskiftet – vad kommer svenska journalister framöver kunna avslöja om Natoländer som Turkiet? Redan inför medlemskapet tassar makthavare ängsligt på tå för att inte störa Erdoğan”, skriver Aftonbladetskulturskribent Eric Rosén.

Även Expressens ledarredaktion är kritisk.

”Politikerna är på väg att inskränka tryckfriheten i Sverige. Men själva pratar de hellre om abortstriden i USA”, skriver tidningen.

En tidligere dommer i FNs krigsforbrytertribunal sier staten utvider sin makt.

– Det är helt förkastligt. Staten breder ut sig på ett område man borde hålla sig borta från, säger Krister Thelin, tidigare statssekreterare och domare på FN:s krigsförbrytartribunal, till Aftonbladet.

Det er lovens «lodne» formular som gjør den anvendelig på det meste staten måtte mislike. Også i Norge er det foreslått en tilsvarende lov.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke anser att tankegångarna i lagförslaget påminner om maktutövningen under 1800-talet.

”Kungen kunde på mycket lösa grunder dra in utgivningsbeviset för tidningar om de bedömdes vådliga för säkerheten eller på annat sätt smädliga”, skriver Funcke i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Pressefriheten har i lang tid vært under press i Sverige. Nå oppdager politisk korrekte medier at det også kan ramme dem.

Om lagförslaget klubbas igenom i riksdagen uppges det att Säpo kan komma att utreda reportrar som publicerar sekretessbelagda uppgifter som skadar Sveriges förhållande till annan stat eller mellanfolklig organisation. Kritiker reagerar inte minst mot att det är ytterst luddigt hur lagen ska tillämpas i praktiken.

Myndighetene får vide fullmakter til å gripe inn overfor medier som gjengir informasjon som kan ha sitt opphav i utenlands etterretning. Demokratene i USA, CIA og FBI har gjennom mediene rettet grove anklager mot Trump, anklager som aldri er bevist. Etterretningssjefer har personlig gått god for at Hunters laptop var russisk desinformasjon selv om de visste det var feil. De satt på den. I stedet for at de som anfører sannheten vinner frem, kan det nå bli omvendt: De som sprer løgner kan bruke lovverket mot varslere.

Miljøpartiet og Venstrepartiet stemmer mot. De andre stemmer for.

https://www.varldenidag.se/nyheter/i-dag-kan-svensk-grundlag-andras-journalister-riskerar-tystas/repvkn!oIrKux@T5ZGL4cn6OsPEmA/

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.