EU-kommisjonen foreslår å gi Ukraina en støttepakke på 18 milliarder euro i 2023. Det tilsvarer om lag 185 milliarder norske kroner.

Målsetningen er å sørge for en stabil regelmessig og forutsigbar finansiell assistanse, skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

Ukrainske myndigheter skal motta 1,5 milliardet euro hver måned gjennom hele 2023. Midlene skal blant annet gå til å holde skoler og helsevesen i gang og gjøre det mulig å betale lønn og pensjoner. EU skal også dekke Ukrainas rentekostnader i mellomtiden.

– Det vil være snakk om lån til gunstige vilkår med lav rente og lang løpstid, sa EUs økonomikommissær, Valdis Dombrovskis, på en pressekonferanse i Brussel etter at pakken ble offentliggjort.

Tilbakebetaling av støttepakken skal ikke begynne før i 2033 og streker seg da over 35 år. EU-kommisjonens intensjon er å låne pengene med EUs langtidsbudsjett som sikkerhet. (NTB)

EU-kommisjonen oppfordrer også andre givere som USA og Storbritannia til å bidra.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er uttrykker sin takknemlighet for støtten fra EU, som han beskriver som «sann solidaritet».

Forslaget må godkjennes av EU-landene og EU-parlamentet, men kommisjonen har håp om at dette kan skje forholdsvist raskt.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.