Fra en Republikansk valgvake i Minneapolis den 8. november 2022. Foto: Kerem Yucel / Minnesota Public Radio via AP / NTB.

Valget til Kongressen er svært jevnt både hva angår Senatet og Representantenes hus, og resultatet er ennå ikke avgjort for noen av dem. Prognoser viser at Republikanerne fremdeles har den beste sjansen til å vinne Huset, mens Demokratene ser ut til å ha et lite overtak i senatsvalget.

Det er fremdeles en del stemmer igjen å telle opp, og med så små marginer er det vanskelig å kåre noen vinnere før de aller fleste stemmene er unnagjort.

Hva angår Senatet, har Demokratene og Republikanerne i skrivende stund sikret seg henholdsvis 48 og 47 representanter. Demokratene ligger tilsynelatende best an til å vinne vippestater som Pennsylvania, Georgia og Arizona, og de kan dermed i teorien skaffe seg et 51–49-flertall.

For Georgias vedkommende er det imidlertid ikke sikkert at noen av kandidatene får minst 50 prosent av stemmene, og dermed kan omvalget i den staten i desember bli avgjørende for senatsflertallet. Hvis fordelingen i Senatet forblir 50–50, beholder Demokratene kontrollen, med visepresidenten som tungen på vektskålen.

I Representantenes hus har Demokratene sikret seg 166 og Republikanerne 193 representanter. Veien frem til et flertall på minst 218 representanter er dermed kortest for Republikanerne, og analyser av de gjenværende valgdistriktene tyder på at de vil trekke det lengste strået til slutt.

Kongressvalget ble dermed ikke den store suksessen for Republikanerne som mange av deres tilhengere hadde forventninger om.

Et flertall i Huset ville ikke desto mindre gi Republikanerne klart bedre utsikter enn før til å skape vanskeligheter for Joe Biden de to siste årene av hans mandat.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.