Kyivs borgermester Vitalij Klitsjko. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det er planlagt full evakuering av Kyivs 3 millioner innbyggere dersom russerne lykkes i å ødelegge strømnettet helt med sin bombing. 86 prosent av ukrainerne ønsker å fortsette kampen mot russerne.

Sikkerhetssjefen i Kyiv, Roman Tkatsjuk, opplyser Washington Post om de mulige følgene av et ødelagt strømnett.

NTB-Ritzau-DPA melder om saken søndag.

Den systematiske russiske bombingen mot sivil infrastruktur i Ukraina fortsetter.  Særlig strømnettet har vært utsatt, noe som skaper økende problemer for sivilbefolkningen.

Mange kaller dette terrorbombing. Det er i all hovedsak sivile dette rammer.

I løpet av søndag innføres planlagte kutt i strømforsyningen i sju regioner, inkludert Kyiv og Kharkiv, for å avlaste et strømnett som er skjørt etter de vedvarende russiske angrepene.

Lørdag varslet Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko at det kan bli strømbrudd og kutt i vannforsyningen og oppvarmingen i byen som følge av de russiske angrepene.

Da vil det etter myndighetenes mening bli umulig for så mange innbyggere å leve i byen, nå som det går mot vinter og lavere temperaturer.

Han ba byens befolkning om å spare på forsyningene og vurdere å reise fra byen en periode. Men han sa at myndighetene gjør sitt beste for å unngå en slik situasjon.

– Men vi må være åpne. Våre fiender gjør alt de kan for at byen skal bli uten oppvarming, uten strøm, sa han lørdag kveld.

Myndighetene forsøker å stabilisere strømnettet ved å gjennomføre planlagte strømbrudd i noen timer i rullerende deler av byen, og det er opprettet et tusentall varmestuer i tilfelle det sentrale oppvarmingsanlegget slutter å fungere.

Klitsjko anklaget Russlands president for å forsøke å ødelegge Ukraina som nasjon.

– Putin trenger ikke oss ukrainere. Han trenger regionen. Han trenger et Ukraina uten oss, sa Klitsjko, som mener Putin viser et ønske om å utrydde det ukrainske folk.

Ifølge en landsomfattende meningsmåling ønsker hele 86 prosent av Ukrainas befolkning å fortsette kampen mot Russlands invasjon, til tross for de ødeleggelser russerne fortsetter å påføre landet.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.