Britenes utenriksminister James Cleverly oppfordrer LHBT-fans til å vise «fleksibilitet og kompromiss» hvis de planlegger å følge det engelske landslagets kamper under VM i Qatar. Nå får han sterk kritikk fra LHBT-aktivister.

Utenriksministeren oppfordret fotballfans til å ha «respekt for vertsnasjonen» under turneringen som starter 20. november i Qatar, hvor homofili er ulovlig, skriver The Times.

Kommentarene kommer etter at Peter Tatchell, en veteran blant britiske LHBT-aktivister, ble stoppet fra å protestere i hovedstaden Doha etter å ha holdt et plakat der det sto: «Qatar arresterer, fengsler og utsetter LHBT-ere for konvertering. #QatarAntiGay».

LHBT-aktivisten Peter Tatchell mangler i det minste ikke mot. Her under en demonstrasjon på Den røde plass i Moskva. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Cleverly har ikke snakket med myndighetene i Qatar om Tatchell, men sier at han har forstått det slik at LHBT-aktivisten blir avhørt og støttes av staben fra det britiske konsulatet i Qatar.

– Jeg har snakket med Qatar-myndighetene tidligere om homofile fotballfans som skal se VM i fotball, og hvordan de vil behandle fansen og internasjonale fans, sa Cleverly.

Han sier myndighetene i Qatar har lovet at også LHBT-fans skal være trygge under mesterskapet, og at de forstår at de må inngå noen kompromisser i forhold til de tradisjonelle «verdiene» som gjelder i en islamsk land.

– En av tingene jeg vil si til fotballfans er, du vet, vær så snill å respekter vertsnasjonen. De prøver å sikre at folk kan være seg selv og nyte fotballen, og jeg tror med litt fleksibilitet og kompromiss i begge ender, kan det bli et trygt, sikkert og spennende VM.

Robbie de Santos fra Stonewall mener Qatar aldri skulle ha blitt tildelt VM.

– I 2022 er det dypt bekymringsverdig at et land som har en forferdelige historie når det gjelder menneskerettigheterblir belønnet med rettighetene til å være vertskap for en av verdens største sportsturneringer.

Den engelske gruppen for LHBT-tilhengere, 3Lionspride, sier at Cleverly er ekstremt lite hjelpsom og mangler forståelse.

– Å insinuere at et akseptabelt og forholdsmessig sikkerhetstiltak er å «være mindre skeiv» tvinger oss tilbake i skapet og risikerer psykiske helsekriser.

– At en britisk minister går inn og støtter dette som et legitimt mål, undergraver vårt arbeid og våre samtaler, [og] det er før vi i det hele tatt kommer inn på situasjonen for LHBT+ folk i Qatar som under straffelovens paragraf 2004 kan bli arrestert og under sharia-loven risikerer dødsstraff.

Lucy Powell er Labour-partiets skyggeminister for kultur, og er svært kritisk til Cleverlys uttaleser:

– Dette er sjokkerende tonedøvt fra James Cleverly. Idretten skal være åpen for alle. Mange fans vil føle at de ikke kan delta på denne turneringen for å heie på laget sitt på grunn av Qatars historie når det gjelder menneske-, arbeider- og LHBT+-rettigheter.

Idretten var dog ikke åpen for alle da enkelte kristne spillere, som PSGs Idrissa Guyeye, nektet å iføre seg drakt i Pride-farger siden det brøt med hans tro.

Det var ikke så mange som protesterte da Qatar ble tildelt VM i fotball 2022 for mange år siden, i desember 2010. Det var velkjent at landet var et typisk islamsk styrt land, med alt dette innebærer. Mistankene om at korrupsjon sto bak tildelingen førte til en langvarig skandale i det internasjonale fotballforbundet FIFA.

Men de siste årene har protestene eskalert. Det er dog litt for sent: Fotball-VM er et gigantisk arrangement, og kan ikke flyttes på kort varsel. Så da får man egentlig bare velge selv, om man vil følge VM eller ikke.

Fotballfans tåler det meste. Selv den patetiske knelingen for BLM ble tålt. Et VM i et islamsk land er dog verre. Men ikke ille nok. Tross alt var det ingen voldsomme protester under OL i Beijing tidligere i år.

Så lenge England ikke kneler, så kan man kanskje heie på dem igjen, siden Italia (eller Norge) ikke er kvalifiserte. At de møter Iran i grunnspillet kan kanskje hjelpe.

Befolkningen i det området som en gang var England trenger et høydepunkt nå, etter regjeringskriser på rekke og rad, tapet av sin dronning Elizabeth II, og en økonomisk krise som er i ferd med å vise de katastrofale konsekvensene av det grønne skiftet på alvor.

Dog vil nok mange nordmenn følge våre brødre fra Danmark, som spiller innledende gruppe med Frankrike, Tunisia og Australia.

Fotball-VM starter 20. november.

Les også:

Englands fotballandslag ble buet ut av egne tilskuere da de knelte for BLM


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.