Sist lørdag skulle produksjonen Bland drakar och dragqueens ha besøkt biblioteket i Olofström for å fremføre sin versjon av det amerikanske konseptet «Drag queen story hour», der transvestitter leser eventyr for barn.

Men en forelder la merke til reklameplakaten da han hentet barnet sitt fra førskolen, og delte et bilde av den på Facebook-profilen sin. Innlegget ble spredt i sosiale medier, og biblioteket mottok deretter e-poster med innhold som biblioteksjef Barbro Hallberg vurderte som så alvorlige trusler at hun kontaktet politiet og avlyste forestillingen.

I e-postene skal det blant annet ha stått «Må ni brinna i helvetet era pedofiler» og «Jag skulle vända uppochned på både er och biblioteket om detta var mina barn». Hendelsen ble klassifisert som ulovlige trusler, og det ble igangsatt en etterforskning, som politiet senere henla.

– Rent generellt tänker jag att det är en farlig utveckling om biblioteken inte kan genomföra sin verksamhet som de planerat på grund av hot, sier Barbro Hallberg til SVT Nyheter.

Bland drakar och dragqueens fokuserer på «normkreative eventyr», og siden 2017 har produksjonen turnert både i Sverige og i utlandet for å «vise barn at man kan være den man er».

Produksjonen har vunnet Pelle Svanslös «Våga vara snäll»-prisen, blitt fremhevet som Läsande Förebilder av Bonnierförlagen, Läsrörelsen og Berättarministeriet og blitt hyllet i media og av medieprofiler. Pressebildet nedenfor viser rollebesetningen – dragartistene «Tant Henrik», «Inga Tvivel» og «Carnita Molida» (som er spansk for «den lille kjøttdeigen») – ved siden av bildet som ble delt på Facebook.

Alle som vil oppleve hvordan en slik fortellerstund kan høres ut, kan se innslaget som ble sendt i Nyhetsmorgon på TV4 den 2. mai 2018, da dragshow-artisten Carlos «Carnita Molida» Romero Cruz leser eventyr for barna Melker, Sixten, Olof, Liv og Astor, eller filmen som skaperen av produksjonen, Petter Wallenberg, publiserte på sin YouTube-kanal i 2018 da Bland drakar och dragqueens forlot Stockholms Stadsbibliotek for å dra på turné.

– Vi plockar ut dragshow från nattklubben och sätter det på ett bibliotek med barn som publik, sier «Inga Tvivel» og kollegaen «Carnita Molida» fortsetter:

– Det här är viktigt för att barn får se en typ av diversity.

Men de er ikke alene – også transvestittene «Lady Busty» og «Miss Shameless», som egentlig heter Stefan og Mats Andersson, er på turné i Sverige for å holde normkritiske fortellerstunder for barn. De lanserte sin versjon av «Drag queen story hour», som ifølge duoens nettsider retter seg mot målgruppen barn mellom to og ni år, under Pride-uken i Malmö i 2017, og har fortsatt siden den gang.
Også det initiativet har blitt kritisert for å seksualisere barn, og nylig krevde sverigedemokraten Jonathan Sager under en debatt i bystyret i Kalmar at fortellerstunden som er planlagt å holdes på bybiblioteket i november i år, måtte avlyses.

Maia Dahlberg, leder av kultur- og fritidskomiteen, hevdet da at fortellerstunden burde gjennomføres fordi det var en anledning der foreldre og barn har mulighet til å besøke «en normskapende fortellingstid» som viser at «verden kan være like annerledes og kjærlig som den er».

Den avlyste fortellerstunden på Olofströms bibliotek ble i stedet tatt opp og sendt i digital form til rundt tjue foreldre som meldte sin interesse for å delta.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.