Foto: Andrew Medichini / AP / NTB.

Etter å ha blitt tatt i ed av Italias president Sergio Mattarella sammen med sine statsråder lørdag, overtok Giorgia Meloni søndag statsministerens kontor i Roma etter Mario Draghi.

Den avtroppende statsministeren ønsket Meloni velkommen til Chigi-palasset i Roma litt før klokken 11 i formiddag, og de to holdt et møte av ca. en times varighet før den tradisjonelle seremonien med overleveringen av statsminister­bjellen i 12-tiden, melder Corriere della Sera. «Ciao Mario» lød hilsenen fra en beveget Meloni da Draghi tok avskjed, ifølge Italias newspaper of record.

Like etterpå holdt den nye regjeringen sitt første møte i statsråd. – Vi må holde sammen og arbeide sammen med lagånd for å hanskes med store oppgaver for landet, formante Meloni sine statsrådskolleger.

Roberto Cingolani deltar i talkshowet «Piazzapulita» på italiensk tv. Stillbilde: La7 / YouTube.

Søndagen bød også på en nyhet av ikke fullt så seremoniell natur: Avtroppende klima- og energiminister Roberto Cingolani vil inntil videre gå inn som energipolitisk rådgiver ved statsministerens kontor. Det bekrefter også Cingolani selv overfor nyhetsbyrået Adnkronos.

Den berømte fysikeren som har vært teknokrat i Draghis regjering, har vunnet allmenn respekt for sin frittalenhet og udogmatiske innstilling til energisaker, ikke minst for beslutningen om å gjenåpne Italias kullkraftverk på grunn av Russlands kutt i eksporten av gass. Det ble også en tid spekulert i at Meloni hadde forsøkt å få ham til å fortsette som statsråd.

I samforståelse med både Meloni og Draghi har han imidlertid endt opp som spesialrådgiver i Melonis stab i Chigi-palasset. Etter Cingolanis eget utsagn er dette vervet midlertidig på grunn av behovet for politisk kontinuitet under energikrisen.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.