6. januar-komiteen bestemte seg torsdag for å innkalle Trump til å vitne, selv om ingen tror han kommer til å stille. Målet er å hindre Trump i å stille i 2024. Det legger ikke Liz Cheney skjul på. Hun har gjort det til sin livsoppgave å hindre Trump i å bli gjenvalgt.

Høringen er ikke blitt den suksess om Demokratene håpet på. Nå er det for sent å gjøre noe før midtveisvalget.

Komiteen har holdt seg til sine egne fakta, og ikke sluppet til andre.

Panelets deltakere har lovet ferske og avslørende bevis om opptøyene, blant annet fra Secret Service som er blitt tvunget til å overlevere over en million saksdokumenter og videoopptak. Flere tips som Secret Service fikk i tiden før 6. januar, gikk ut på at ekstremistgrupper som Proud Boys planla en stor marsj som ville være politiet overtallig.

– Planen deres var bokstavelig talt å ta livet av folk, heter det i en av meldingene.

Et av hovedmålene for hele prosessen, slik demokraten Jamie Raskin ser det, er å vise at Trump utgjør en «klar og nærværende trussel mot demokratiet».

Trump tilbød seg å innkalle 20.000 soldater fra Nasjonalgarden som skulle holde vakt 6. januar, men ble møtt med en kald skulder av Nancy Pelosi. Det ble drept to personer 6. januar og begge var demonstranter. Ashley Babbitt og Rosanne Boyland, den første ble skutt av en politimann inne i Kongressen, den andre ble slått ihjel i tunnelen under Kongressen.

Journalister og Demokratene vil på den ene siden ha det til at Trump hadde planlagt 6. januar lang tid i forveien. På den annen side anklager de ham for passivitet og handlingslammelse.

Avslørende vitneforklaringer gjennom ni runder med høringer over sommeren viste hvordan Trump og hans våpendragere presset lokale valgmenn for å få resultater i nøkkelstater omgjort. Det ble også tegnet et klart bilde av presidentens handlingslammelse og passivitet mens mobben tvang seg inn på Capitol Hill og truet folkevalgte.

Den ultrasubjektive fremstillingen har gjort at høringene ikke har slått an blant publikum. Demokratene har kjørt to riksrettssaker og tripper etter å stille Trump for retten. Dette var siste sjans.

Hvis Republikanerne får flertallet i Kongressen 8. november kan komiteen bare pakke sammen. Da er det Demokratene som vil bli stevnet.

Får ikke svar

Heritage-stiftelsen har saksøkt justisdepartementet for ikke å ha opprettholdt loven som forbyr demonstrasjoner i nærheten av privatboligene til høyesterettsdommere. Justisdepartementet foretok seg ingenting og nekter å utlevere dokumenter om saken.

Rettsvesenet er blitt en politisk skueplass.

6. januar-komiteen er opptatt av vold og opprør, men foretar seg ingenting overfor intimidering av høyesterettsdommerne, noe som senker deres troverdighet blant Republikanere.

Heritage-stiftelsens kontrollkomite vil vite hvorfor dommerne ikke ble beskyttet, men får ikke svar. Derfor saksøker stiftelsen justisdepartementet.

The group’s lawsuit against the Justice Department said its request for records from various offices, including the Office of the Attorney General, Office of Legal Counsel, the FBI, and the U.S. Marshals Service, were all denied. The group was seeking records that explained why DOJ failed to enforce a federal law that protects Supreme Court justices from certain demonstrations at their private residences.

Gruppens søksmål mot justisdepartementet sa at dens anmodning om dokumenter fra forskjellige kontorer, inkludert Office of the Attorney General, Office of Legal Counsel, FBI og U.S. Marshals Service, alle ble nektet. Gruppen søkte om dokumenter som forklarte hvorfor DOJ ikke klarte å håndheve en føderal lov som beskytter høyesterettsdommer mot visse demonstrasjoner ved deres private boliger.

Kavanaugh ble nesten drept av en ung mann fra California som tok seg helt frem til boligen hans før han ombestemte seg og ringte 911.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.