Kraftbransjen, klimaindustrien og vindbaronene har i fellesskap overtalt politikerne til å innføre historiens dummeste og farligste energipolitikk, og resultatene har så smått begynt å spre seg i form av fortvilelse, fattigdom og konkurser. Men ingenting tyder på at Stortinget og regjeringen vil innrømme blunderen og snu, og det vil da heller ikke profitørene og deres mektige lobbynettverk tillate. Da gjenstår bare å sukre pillen, og den oppgaven påtar NRK seg med glede.

Det er journalist Mathilde Moe Kaupang som tar jobben på fredag 30. september, med den høyst tidsriktige artikkelen Syv gode nyheter om strøm: Ikke bare er den totalt ukritisk til energikatastrofen politikerne har påført Norge med fullt overlegg, den ser også ut til å komme uredigert rett fra profitørenes PR-apparat.

Artikkelen kan derfor stå som et ikon over det resirkulerte tullpratet, løgnene og falskheten som renner ut av NRK daglig for å dempe kritikken mot makta. Og det er ikke første gangen vi fremmer denne kritikken: Her er sju grunner til at NRK er en samfunnsfiende fra 2019.

Kritisk gjennomgang av NRKs syv lyspunkter

Kaupang har sikkert gode intensjoner når hun forsøker å skape et lyspunkt i hverdagen, men fra en journalist til en annen: Jobben din er å være kritisk, avsløre sammenhenger og opplyse folk. Ikke villede folk med fake news og feelgood-tullprat. Så hvis ikke NRK vil drive maktkritisk folkeopplysning, får jeg gjøre det. Her er et kritisk blikk på NRKs syv påståtte lyspunkter:

Påstand 1: Det er liten fare for rasjonering i Norge. Det kom frem da Statnett på fredag presenterte tiltak for å bedre energisituasjonen og håndtere en anstrengt kraftsituasjon dersom det oppstår.

Her må man være kritisk og spørre seg om Statnett ville fortalt sannheten hvis det var stor fare for strømrasjonering i Norge? Siden det kunne spre panikk i befolkningen og enda mer motstand mot energisvindelen, er svaret «sannsynligvis ikke». Sannheten er også at energisituasjonen i Europa er så ustabil og usikker at ingen kan si noe si noe sikkert. Det eneste som er sikkert, er at systemet som sikrer kraftprofitørene og klimaprofitørene enorme inntekter, vil videreføres. Det bør bekymre alle.

Men først og fremst bør journalister kritisk påpeke fakta: Europas energiproblem er selvpåført og innført med fullt overlegg gjennom systematisk å stenge kullkraftverk og atomkraftverk. Siden EUs politikere har sabotert sin egen energiforsyning, hvorfor er det da Norges plikt å være «solidariske»? Det finnes ingen energimangel i Norge, og vi er ikke medlem av EU. Problemet kan løses over natten ved å slutte å sløse bort strømmen på eksport samt panisk «elektrifisering» av samfunnet. Hvorfor formidler ikke NRK dét til publikum?

Påstand 2: Høye strømpriser har trolig ført til større bevissthet rundt forbruk. Husholdningers forbruk av strøm til og med august i år er 15,3 prosent lavere enn samme periode i fjor. Det er også 8,3 prosent lavere enn samme periode i 2020.

Her må man være kritisk og avsløre paradoks-elefanten i rommet: Folk og bedrifter er moralsk forpliktet og kommandert til å spare på hver minste lille kilowatt, samtidig som politikere og kraftprofitører ivrig og uhemmet pøser ut terawatt etter terawatt på krafteksport til EU, og meningsløse kraftkrevende «klimatiltak». Hvor er logikken og samfunnsansvaret?

Det er en kjent sak at grønne ekstremister ønsker å gjøre energi til en mangelvare og et luksusgode vi skal skamme oss over, sammen med alt annet av forbruk – så vi alle kan ende opp med katt og kanin på et sjølberga småbruk i middelalderen. Men det betyr jo ikke at NRK skal godta og videreformidle en slik revolusjonær ideologi.

Påstand 3: Lavere strømpriser den siste uken. I løpet av det siste året har det blitt satt stadig nye rekorder på strømpriser i sørlige deler av Norge. Men dette ser ut til å ha snudd, i hvert fall for en periode. I snitt har det vært lavere priser i september. Det viser grafene fra kraftbørsen Nord Pool.

Her må man være kritisk og spørre seg om det sier noe som helst om fremtiden, og om det på noen måte er et resultat av politisk handlekraft, eller bare er forbigående og tilfeldig. Nå blir det nemlig kaldere, og behovet for energi vil øke dramatisk.

Så lenge EU fortsatt insisterer på å nedlegge kull- og atomkraft i troen på at vindkraft skal kunne forsyne samfunnet med energi, så vil faktisk energimangelen eskalere. Det advarte jeg om allerede i 2018.

Påstand 4: Mer fornybar strøm. Prisene påvirkes av gassmarkedet, men også av fornybar produksjon, som igjen avhenger av været. Det vil naturligvis produseres mer når det for eksempel blåser eller er sol. Gjennom sommeren var det veldig lite vind. Nå har det normalisert seg. Når det blåser mye, får vi lavpris, som igjen vil dra ned gjennomsnittsprisen, forklarer Lilleholt.

Her må man være kritisk og spørre seg hva i huleste enorme, kortlivede og plasskrevende industrimaskiner av sement, stål, kobber, tannhjul, olje og komposittplast har med «fornybart» å gjøre? Man må også spørre seg om det blåser mer under iskalde polare lavtrykk, og hvorvidt vinden om vinteren (når strømbehovet er størst) er mer stabil enn om sommeren. Svaret er nei.

Det er også på tide at NRK formidler vindkraftens økonomiske paradoks: Når det ikke blåser, produseres det ingen strøm. Da blir inntektene til vindbaronene null. Når det blåser akkurat passe, produseres det mer strøm enn samfunnet har behov for, og prisene faller til null. Da blir inntektene til vindbaronene også null.

Påstand 5: Det spares på kraften i Norge. Det har vært et tørt år med rekordlav fyllingsgrad i flere av vannmagasinene som brukes til kraftproduksjon sør i Norge. Regjeringen ba i sommer produsentene ta sitt samfunnsansvar og spare på vannet i magasinene til vinteren.

Her må man være kritisk og heller spørre seg hvorfor det plutselig ble behov for å spare på kraften i Norge – etter 100 år med dønn stabil og billig kraftforsyning. Hvem ødela systemet som fungerte prikkfritt til Norges beste, hvorfor skjedde det, hvem profiterer på det, og hvem bør henges ut til tørk som ansvarlige og sparkes? Så langt har vi ikke sett fnugg av slik journalistikk fra mektige NRK.

Påstand 6: Heldigvis registrerer også Meteorologisk institutt at det endelig blir litt våtere i sør. På Østlandet kom det 30 prosent mer nedbør i september enn i et normalår, og det ventes fremdeles noe regn fremover.

Her må man være kritisk og se på hva mer regn har ført til så langt – nemlig høyere krafteksport for å få opp prisene, så energi-pengemølla kan tjene enda mer penger. For selv om NVE har innført rapporteringssystemer og noen restriksjoner, så er det gjort for å sikre at det nye kraftregimet får fortsette. Ikke som før: for å sikre Norge billig strøm.

Påstand 7: Gode gasslagre i Europa. I midten av september kunne tyske myndigheter melde at deres lagringsfasiliteter for naturgass er mer enn 90 prosent fulle. De blir gradvis mer fylt opp i forberedelser til vinteren. Det skjer til tross for at gassleveransene fra Russland har blitt stanset.

Her må man være kritisk og spørre seg hvorfor EU plutselig ble så avhengige av russisk gass når kontinentet sitter på enorme menger billig kullenergi? Hvem bestemte det, og hvorfor? Og ikke minst må man spørre seg hvor smart det er å tvangs-elektrifisere hele EU innen 2050 når Putin har avslørt hvor utrolig sårbar EUs energiforsyning egentlig er, og hvor avhengig Tyskland fortsatt er av energiimport, til tross for historiens største satsing på vindkraft noensinne.

For normale mennesker fremstår det som eksepsjonelt idiotisk å øke strømbehovet systematisk og bevisst samtidig som man opplever en samfunnstruede strømmangel. Men det er nettopp dét som er planen frem mot 2030 og 2050. For vindbaronene er imidlertid dette en gullgruve. Deres svar er alltid flere vindmøller. Det kan aldri blir for mange eller for dyrt. Utrolig sammentreff, ikke sant?

NRK avslører seg selv som mikrofonstativ for makta

Mathilde Moe Kaupang skal ha takk for effektivt å avsløre hvordan NRK fungerer som mikrofonstativ for myndigheter og kapitalkrefter, og hvordan kanalen som innførte et «nullpunkt» mot kritisk journalistikk i 2019, har ødelagt seg selv som vaktbikkje.

NRKs ansatte har i praksis forbud mot å formidle fakta og sannheten, og derfor har NRK blitt storleverandør av uhemmet og ukritisk klimapropaganda, fake news, kjendisfjas og feelgood-avledning, for å beskytte myndighetene og holde befolkningen i sjakk. Dette er naturligvis milevis utenfor NRKs statutter og mandat, men siden det er uhyre nyttig for makteliten og deres korrupte kapitalkrefter, vil det bare fortsette.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.