Foto: Shutterstock

Ifølge USAs president Joe Biden kan orkanen «Ian» bli den dødeligste i Floridas historie, meldte NRK torsdag. At realismen i denne uttalelsen er helt fraværende, var klart allerede for to dager siden:

Så langt er minst 15 personer omkommet døde i Florida etter herjingene til orkanen «Ian».

Samme dag gjengav Aftenposten en NTB-sak der det også het at Biden mener at Ian kan være den dødeligste orkanen i Floridas historie.

Tallene er ennå uklare, men vi hører tidlige meldinger om det som kan være store tap av menneskeliv, sier USAs president Joe Biden torsdag ettermiddag lokal tid.

Lørdag morgen estimerer myndighetene i Florida antall døde til «mer enn 50». Det er høyt, men likevel ikke i nærheten av rekordartet dødelighet.

VG, Nettavisen, og Dagsavisen kjører også på med de samme sensasjonelle overskriftene, og det er the same procedures as always: Leserne bedras. Vi kan kanskje ikke klandre avisene, for hvis Biden har sagt det, er det nok sant. Men kanskje en faktasjekk hadde vært på plass, med tanke på presidentens enorme overdrivelser fra før, som da han sa at 150 millioner amerikanere døde av våpen, og ytterligere 120 millioner av covid-19. Hvis det var sant, ville det bare vært 60 millioner amerikanere igjen i USA, pluss de fem millionene som har kommet over grensen siden han ble president.

Men det er ikke bare om dødstall Biden lyver, han har egentlig vært en løgner hele sitt liv, noe det sjelden skrives om i hovedstrømsmedia. Det ville tatt en hel bok å skrive om det, men vi kan jo nevne bare 2021 og CNNs oppsummering av Bidens første år med falske påstander.  Overskriftene til CNN lyder: Falske påstander om sin egen fortid. Falske påstander om Afghanistan. Falske påstander om økonomien. Falske påstander om covid-19. Og falske påstander når han dupper av og går bort ifra manus:

Han kom med falske eller villedende påstander om alt fra hans håndtering av situasjonen ved den sørlige grensen; til Virginias politiske historie; til våpenlover; til størrelsen på en skattelettelse for folk som eier veddeløpshester. I løpet av Bidens første 100 dager i det ovale kontor tok han gjentatte ganger feil eller var misvisende når han beskrev handlingene til Trump-administrasjonen. Og han kom med en spesielt bemerkelsesverdig villedende påstand i et tv-intervju da han i et opphetet øyeblikk om den nasjonale debatten om Georgia-republikanernes nye valglov,  kritiserte loven mens han feiltolket hva den står for.

Men hva om Biden for engangs skyld har rett?

Det vil ta dager, kanskje uker, før vi vet hvor mange har omkommet etter Ian, men hvis Biden har rett, kan dødstallene stige til over 2500. For det var tallet på omkomne i orkanen Okeechobee i 1928, også kjent som San Felipe Segundo-orkanen. Okeechobee-orkanen, som slo ned i Palm Beach, er den fjerde dødeligste orkanen i USA. Hurricanes: Science and Society skriver:

Det offisielle dødstallet etter orkanen, som fastsatt av det amerikanske Røde Kors, er 1836. Det faktiske dødstallet antas å være over 2000, men tjenestemenn i Florida ønsket ikke å skremme bort turismen fra regionen med et så høyt tall. Syttifem prosent av dødsfallene var gjestearbeidere som jobbet på gårder, og mange av kroppene deres ble skylt vekk av flomvannet dypt inn i våtmarken Everglades, og ble aldri funnet. Det offisielle dødstallet ble hevet til minst 2500* i 2003 av National Weather Service (NWS), med stjernen som angir at det faktiske antallet aldri vil bli kjent. Dette skjedde 75 år etter at orkanen slo ned, da en revisjon av de lokale dødstallene viste at tallet var høyere enn tidligere notert.

Shutterstock: Port Maycaya, Florida, USA – April 26, 2022: A mass grave marker in the Port Mayaca Cemetery, remembering the 1,600 people killed during the 1928 hurricane at Lake Okeechobee when the dike collapsed. Contributor: Thomas Carrat, USA

To andre orkaner som topper listen sammen med Okeechobee, er Galveston-orkanen i Texas. Den etterlot mellom 6000 og 12.000 omkomne. Tallet som er mest sitert i offisielle rapporter, er 8000. San Ciríaco-orkanen fra 1899, også kjent som Puerto Rico-orkanen, eller Den store Bahamas-orkanen fra 1899, var den lengstlevende atlantiske orkanen som er registrert. Den ble først observert ved Cape Verde 3. august og 17. august slo den ned i Hatteras, Nord Karolina. Anslagsvis 3800 omkom i San Ciríaco-orkanen.

Andre dødelige orkaner i Florida er Florida Keys-orkanen fra 1919. Også kjent som Key West-orkanen, som var en massiv og skadelig tropisk syklon som feide over områder av det nordlige karibiske hav og USAs gulfkyst i september 1919. Av de rundt 600–900 menneskene som offisielt ble rapportert drept i stormen, var omtrent 500 ombord på ti skip som gikk tapt til sjøs.

The Great Labor Day-orkanen i 1935 var en intens atlantisk orkanen med vind på 185 mph (295 km/t). Stormen drepte mange mennesker i Florida Keys. Det er rapportert at 252 veteraner ble drept, og ytterligere 106 ble skadet. Det er anslått at orkanen drepte totalt 408 mennesker, og den berømte Henry Flagler Railroad som gikk fra Miami til Key West ble totalvrak.

Skjermdump: Bay News 9

Wikipedia skriver at flere stormer/orkaner traff Florida mer enn noen annen amerikansk stat, og siden 1851 har det bare gått 18 orkansesonger uten at en kjent storm påvirket staten. Til sammen har orkaner som treffer regionen resultert i over 10.000 dødsfall, hvorav de fleste skjedde før starten på orkanjeger-flyvninger i 1943. I tillegg var kostnadene på skadene fra stormene totalt over USD 216,1 milliarder (2018 dollar), primært fra orkanen Andrew, orkanen Irma og orkanen Michael i henholdsvis 1992, 2017 og 2018 sesongene.

I de kommende dager vil vi vite om Biden har rett. Jeg vil holde dere oppdatert. Men hvis det stemmer kan det hende jeg må ut i våtlandet Everglades å se etter overlevende. Eller kanskje jeg skal se om noen har tomter til salgs der.

 

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.