Noe av lekkasjen fra Nord Stream 2 kunne sees i Østersjøen den 28. september 2022. Foto: Sveriges kystvakt via AP / NTB.

Den doble undersjøiske gassrør­ledningen Nord Stream mellom Russland og Tyskland er blitt rammet av kraftige spreng­ladninger, går det frem av en analyse fra tyske sikkerhets­myndigheter som Der Spiegel har fått kjennskap til.

I henhold til estimater som er utarbeidet ved hjelp av målestasjoner, handler det ifølge analysen om en sprengkraft som tilsvarer 500 kilo TNT, noe andre aktører enn en stat vanskelig kan ha stått bak, skriver det tyske nyhetsmagasinet.

Både Nord Stream 1 og 2 er blitt skadet, og i sikkerhetskretser sies det at dykkere eller fjernstyrte roboter vil kunne ta rede på skadene i løpet av helgen.

De tyske sikkerhets­myndighetene tror ikke at gassrørledningen kan reddes:

En reparasjon av rørledningen blir i sikkerhetskretser betegnet som svært usannsynlig. Siden de skadede rørene nå er fulle av sjøvann, vil den spesielle indre kledningen korrodere svært raskt, heter det i Berlin. Ifølge analysen er ikke rørledningen lenger i stand til å transportere gass så snart rørene fylles med vann.

Det pågår mange spekulasjoner om hvem som kan ha stått bak sabotasjen av Nord Stream.

I sikkerhetskretser vet man åpenbart mer enn i offentligheten, men i en krigssituasjon har også visse informasjoner stor potensiell sprengkraft, og etterretninger vil da kun bli meddelt til mediekanaler hvis det anses å tjene en eller annen strategisk hensikt.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.