United States Naval Forces Europe har siden 1971 holdt en årlig militærøvelse i østersjøregionen. 

Formålet med Baltic Operations (BALTOPS) er skytetrening, drivstoffpåfylling til sjøs, anti-ubåtkrig, radarsporing og avskjæring, minerydding, sjømannskap, ettersøk og redning, maritime scenarier som håndterer potensielle kriser i den virkelige verden – og maritim sikkerhet.

I årets øvelse, BALTOPS 22, deltok totalt 14 NATO-nasjoner inkludert partnernasjonene Finland og Sverige samt 45 skip, minst 75 fly og omtrent 7000 mann. 

Øvelsen fant sted 5. til 17. juni utenfor kysten av danske Bornholm. Øvelsen ble fulgt av to russiske korvetter i Østersjøen.

Ifølge amerikanske Sea Power gir BALTOPS en årlig demonstrasjon av NATOs kapasitet innen minerydding;

– Iår bruker den amerikanske marine BALTOPS til å teste ny teknologi og til å demonstrere de siste fremskritt innen minejakt med ubemannede undervannsfartøy i Østersjøen. 

Forsøkene ble gjort utenfor kysten av Bornholm, Danmark, med deltagere fra Naval Information Warfare Center Pacific, Naval Undersea Warfare Center Newport og Mine Warfare Readiness and Effectiveness Measuring – alt under ledelse av US 6th Fleet Task Force 68. 

Et mål var iår å øke kommunikasjonsrekkevidden og dataoverføringsevnen under søk etter miner. Fremskritt innen kommunikasjonsteknologi har gitt en betydelig forbedring av driftsrekkevidden i forhold til de systemer som allerede er i bruk. 

Viseadm. Gene Black, sjef for Naval Striking and Support Forces NATO og USAs sjette flåte, fremhever Østersjøens rolle for europeisk velstand:

– I tidligere øvelser har vi snakket om å møte morgendagens utfordringer. Disse utfordringene er over oss nu. BALTOPS 22 fremhever viktigheten av havets frihet og den avgjørende rolle Østersjøen spiller for europeisk velstand.

Nord Stream: Tre skader på offshore gass­rørledninger på samme dag

 

 


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.