Det har oppstått store protester i Iran, etter at en iransk kvinne på 22 år tilsynelatende ble drept av politiet, siden hun bar hijaben sin feil.

Document la ut NTB-saken om dette for to dager siden.

Det dreier seg om Mahsa Amini. På Twitter henvises det til at Handmaid’s Tale er en realitet for mange iranske kvinner.

Samnytt skriver at kvinnens bror har fortalt IranWire at det tok kun to timer fra hans søster ble pågrepet til hun ble ført til sykehus. Den offisielle beskjeden fra iransk politi er at Masha døde av en hjertefeil.

– Hun fikk plutselig et hjerteproblem mens hun fikk veiledning i lag med andre, og hun ble umiddelbart fraktet til sykehus, sa politiet.

Øyevitner har imidlertid sagt at Amini ble banket opp mens hun satt i politibilen, skriver BBC.

Kvinnens slektninger forteller til Reuters at Masha ikke hadde noen underliggende hjerteproblemer.

– Død over diktatoren

Kvinner i Iran deltar i protesten ved å ta av seg hijaben og rope «død over diktatoren!» Å fjerne hijab er en straffbar handling i Iran, noe som er årsaken til de stadige protestene under navnet My Stealthy Freedom.

Selv i USA er det ikke trygt for de iranske kvinnelige aktivistene. Maish Alinejad overlevde to drapsforsøk på to år. Hun bor i et «safe house» i Brooklyn. New York.

Irans president Ebrahim Raisi har gett landets inrikesminister Ahmad Vahidi i uppdrag att ”brådskande och noggrant utreda orsaken till händelsen”, rapporterar SVT.

Det er vel heller tvilsomt om utredningen vil komme med noen sannheter.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.