Fyr på peisen skaper både varme og hygge, men det kan det bli mindre av, om EU får det som de vil. Foto: NTB

EU har nå gått løs på enda en energikilde, og har med stort flertall besluttet at «vedfyring skal fases ned i energimiksen».

EU vedtok i går at medlemslandene skal trappe ned bruken av vedfyring som energikilde og bruk av trematerialer i prosess. Vedtaket ble truffet av EU-parlamentet med 418 mot 109 stemmer.

Det er Energinytt24 som beretter om saken.

– MEPs also adopted amendments calling for phasing down the share of primary wood counted as renewable energy, skriver parlamentet på sin nettside.i dag.

I Norge er vedfyring en viktig alternativ energikilde til strøm. Spesielt bruker mange vedfyring i peiser, vedovner og kaminer som varmekilde i sine boliger og hytter. Vedfyring står tradisjonelt sterkt her i landet.

Vedtaket er imidlertid ikke automatisk bindende for Norge, ut fra dagens avtaleverk mellom Norge og EU.

Men det er opp til norske myndigheter å beslutte av Norge skal følge EU også i dette, som i så mange andre saker som har med klima og såkalt grønt skifte å gjøre.

Mange vil dog mene at det vil skape mye sinne og frustrasjon å fremme noe slikt overfor en allerede «strømfrustrert» norsk befolkning, og det kan koste dyrt politisk sett for de partier som går inn for en slik plan her i landet.

Les også: 

SVT: Å være varm på vinterstid er en luksus man klarte seg uten før

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.