Det spanske parlamentets deputertkammer i Madrid. Foto: Wolfgang Pehlemann / CC-by-sa V. 3.0.

Deputertkammeret i det spanske parlamentet vedtok sist torsdag en lov om klimaendringer og overgang til fornybar energi som vil forplikte Spania til «klima­nøytralitet», altså null netto utslipp av klimagasser, innen 2050.

Vedtaket i parlamentets annetkammer ble fattet med stemmene til statsminister Pedro Sánchez’ regjerings­koalisjon, som domineres av sosialist­partiet PSOE og venstre­populistiske Podemos.

Det konservative partiet PP avstod fra å stemme, mens høyre­populistiske Vox stemte imot, skriver El País.

Dersom senatet stadfester vedtaket, vil loven, som implementerer Paris-avtalen og EUs klima­ambisjoner i Spania, kunne tre i kraft i mai, opplyser den spanske avisen.

Et delmål i lovteksten spesifiserer at utslippene av klimagasser skal reduseres med minst 23 prosent innen 2030. I det samme tidsrommet skal 74 prosent av strømmen produseres ved hjelp av fornybare energikilder. Innen 2040 skal salg av biler som slipper ut CO2, bli forbudt.

Spanias minister for det økologiske skiftet, sosialisten Teresa Ribera, sier at loven er svært ambisiøs, mens klima-NGO-er mener den er altfor lite ambisiøs.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.