De ni som anklages for terrorangrepet i Brussel i 2016, var til stede da rettssaken ble innledet, men de fleste valgte straks etter å dra tilbake til fengselet.

Selvmordsangrepene fant sted 22. mars 2016 og var rettet mot flyplassen og metroen i Belgias hovedstad. 32 personer ble drept og flere hundre såret.

Mandagens innledende møte skulle brukes til å avklare prosedyrer og vitnelister, mens selve rettssaken innledes om en måned.

Blant de ni tiltalte er Salah Abdeslam, som allerede er dømt til livstid for terrorangrepene i Paris året før.

Han var blant dem som valgte å forlate rettslokalet etter den formelle åpningen av rettssaken.

Omstridte glassbokser

De tiltalte må følge rettssaken i hver sitt glassbur, som kun har en liten åpning for at de skal kunne kommunisere med forsvarerne sine. Før Abdeslam forlot lokalet, sa han at ordningen med glassburene ikke er rettferdig.

Forsvarene har gang på gang kritisert bruken av slike bur fordi de mener det minner om forhåndsdømming, og fordi det gjør det vanskeligere for de tiltalte å delta i rettssaken.

Rettssaken er ventet å vare mellom seks og ni måneder. Den utgjør ifølge nyhetsbyrået Belga en stor utfordring for det belgiske rettsvesenet, som er kronisk plaget av underbemanning og ressursmangel.

Nato-bygning

Neste rettsmøte skal etter planen holdes 10. oktober. Da skal medlemmene av juryen kunngjøres, før selve rettssaken innledes 13. oktober.

Åtte av de tiltalte er anklaget for terrorrelatert drap og forsøk på drap, samt deltakelse i aktiviteter i en terrororganisasjon. Den niende er kun tiltalt for det siste.

For å gi plass til over 900 saksøkere og et stort pressekorps holdes rettssaken i Natos tidligere hovedkvarter i Brussel.

Husk å støtte Document også i sommer:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.