Hovedtiltalte etter terrorangrepet i Paris i 2015 kom torsdag med flere uttalelser i retten etter at han i flere år har nektet å si noe til etterforskere.

Salah Abdeslam avbrøt rettsmøtet ved å rope at de andre medtiltalte ikke hadde kjennskap til terrorplanene.

– De hjalp meg, men de visste ingenting om angrepsplanene, sa Abdeslam.

– De er fengslet, men har ikke gjort noe, rakk han å rope fra tiltalebenken før dommeren Jean-Louis Peries slo av mikrofonen hans og stanset rettsmøtet.

Vil regnes som uskyldig
– I prinsippet bør vi antas å være uskyldige før vi blir dømt … selv om jeg ikke støtter din rettferdighet, sa han til dommeren, som ga ham dette svaret:

– La meg minne deg på at du har hatt fem år på å forklare deg, men du har ikke sagt noe.

Abdeslam ropte også da rettssaken startet onsdag. Da klaget han over at han og de andre tiltalte ble «behandlet som hunder».

Utbruddene står i sterk kontrast til at han tidligere har nektet å snakke med politiets etterforskere.

Eneste overlevende
Bevæpnede menn med selvmordsvester angrep seks barer og restauranter, konsertlokalet Bataclan og området utenfor fotballstadionet Stade de Paris i november 2015. De drepte 130 og såret hundrevis av andre. Angrepene ble planlagt i Syria, ifølge påtalemyndigheten. Senere påtok IS seg ansvaret for dem.

Den 31 år gamle fransk-marokkanske Abdeslam antas å være den eneste overlevende fra gruppen som sto bak de koordinerte angrepene. Han ble pågrepet i Brussel -distriktet Molenbeek i mars 2016.

Rettssaken er ventet å pågå i ni måneder, og er den største i moderne fransk historie. 20 personer er tiltalt, mens seks andre stilles for retten in absentia.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.