Ventetiden er lang for folk som står i kø for å stemme ved Stockholms Centralstation den 11. september 2022. Foto: Roger Sahlström.

Svenske Valmyndigheten forventer en forsinket stemmetelling etter dagens valg. Til tross for at fire av ti velgere skal ha tidligstemt, er det lange køer ved landets valglokaler, og det er derfor ventet at stemmegivningen ikke vil være ferdig klokken 20, da valglokalene offisielt stenger.

– Vi räknar med att det kommer vara köer och mycket folk ändå till att vallokalerna stänger klockan 20, sier Anna Nyqvist, leder for Valmyndighetens kontor, til Expressen.

Alle som står i kø kl. 20.00, er imidlertid garantert å komme inn i lokalet og stemme. Opptellingen av stemmer vil derfor begynne senere enn normalt, og kan også avsluttes senere enn normalt, etter Valmyndighetens vurdering. Opptellingen av stemmer er vanligvis først ferdig klokken 03.00 i flere distrikter.

Sosiale medier flommer nå over av kritiske innlegg og bilder der hundrevis av mennesker blir sett i kø utenfor valglokalene. Køene kan føre til lavere valgdeltakelse når velgerne ikke orker å vente og går hjem, og TV4 melder om køtider på over en time på mange steder. Det meldes også om valglokaler som ikke har kunnet åpne i tide på grunn av mangel på stemmesedler og om valgfunksjonærer som har opptrådt i strid med reglene.

Årsaken til køene skal være det nye systemet der stemmesedlene står i spesielle båser, noe som gjør at stemmetempoet bremses. Systemet, som skulle garantere høyere grad av valgsikkerhet, risikerer nå å føre til lavere valgdeltakelse. Men Anna Nyqvist er tydelig på at alle som vil stemme skal få stemme.

– Det är ingen tidstävling, det viktigaste är att alla får rösta.

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.