I en reportasje om det kommende valget i Sverige på NRK Nyhetsmorgen onsdag, ble NRKs reporter hørbart overrasket da en kvinne med opprinnelse i Colombia oppga at hun ville stemme på Sverigedemokraterna (SD).

Det var i en reportasje om valget i Sverige, med undertittelen «Norske beboere i Strømstad er dårlige til å stemme» at reporteren fikk vansker med å skjule sine egne fordommer.

Reportasjen startet oppskriftsmessig nok med et intervju med en representant for de som styrer grensebyen, Mats Granberg, bystyrerepresentant for Socialdemokraterna (S). Han syntes det er synd ikke flere av de fastboende nordmennene, som han oppga til et sted mellom 800 og 1000, ikke deltar i valgene.

Så kom turen til Fredrik Ericsson som sto på stand for SD. Han bekreftet, ikke uventet, at kriminalpolitikken er viktig både for SD og for velgerne.

Fra SDs valgbod i Strømstad. Skjermdump: NRK Nyhetsmorgen

Der fanget reporteren opp Andrea Gutierrez som spurte Ericsson om SDs politikk på kriminalfeltet.

– At minska innvandringen er kjernen i å få ordning på Sverige igjen, svarte Ericsson.

– Jag kommer själv från Colombia, men jag tycker Sverigedemokraterna tar upp veldig viktiga punkter i kriminalpolitikken, kommenterte Gutierrez.

– Du synes de har gode svar i Sverigedemokratene..? spør reporteren, og vi hører så vidt at Gutierrez svarer ‘ja’, før han fortsetter:– …selv om du selv er innvandrer?

Hennes svar kan sees på skjermdumpen her:

Andrea Gutierrez bor i Strømstad og vil stemme SD på grunn av Sveriges feilslåtte integrering av innvandrere. Skjermdump: NRK Nyhetsmorgen

NRK Nyhetsmorgen sendte innslaget både med og uten teksting, kl 07:19:52 og 07:34.

Reporter Lars Håkon Pedersen gjorde jobben sin og laget en valgreportasje på bestilling. Han skal ikke klandres for at han lot seg overraske eller forskrekke av at en innvandrer sa hun ville stemme på SD. Det mest bemerkelsesverdige ved denne saken er at den slapp igjennom NRKs ‘internkontroll’ som ellers kan være meget restriktive med å slippe igjennom saker som kan forstyrre narrativet om hvem som er ‘de ‘gode’ og hvem som er ‘de slemme’.

Les også:

Sverige: Utenlandsfødte vil ha strengere straffer og flyktningpolitikk

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.