Politiets nye handlingsplan satser på å styrke politiets arbeid med minoriteter og lhbtqi+-personer. Selv uniformsreglementet må kanskje revideres.

Målet er å bli bedre på «å bygge relasjoner til en mangfoldig og sammensatt befolkning,» skriver Politiforum.

Det er Politidirektoratet (POD) som har utarbeidet planen som skal gjelde fram mot 2025.

Blant annet skal kunnskap om lhbtqi+ personer styrkes, og flere personer med minoritetsbakgrunn ønskes til Politihøgskolen.

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier handlingsplanen satser bredt.

– Det handler jo ikke bare om rekruttering, så jeg er fornøyd med at man har landet fire ulike kategorier, og skal jobbe bredt for å få til et politi som styrker seg i arbeidet med mangfold, dialog og tillit, forteller Bjørnland.

At planen er ambisiøs er bare en fordel, siden «samfunnet politiet betjener blir stadig mer komplekst».

– Vi blir mer mangfoldig. Den utviklingen må vi evne å følge opp.

Bjørnland understreker at en plan ikke er nok, det må omsettes i praksis. Politiet har helt siden 2007 jobbet systematisk for å rekruttere minoriteter til politiet, uten at det har lykkes helt.

I tillegg skal man satse på å få flere ansatte i sivile stillinger med nedsatt funksjonsevne.

Transpersoner

På spørsmål om hva som er politiets største utfordring når det gjelder mangfold, henviser Bjørnland til de med ulike kjønnsidentiteter.

– Jeg synes det er vanskelig å være helt eksplisitt, men det med ulike kjønnsidentiteter og lhbtqi+, der tror jeg vi har en vei å gå.

– Det å være åpne på dette feltet tenker jeg er viktig. Det holder ikke bare å delta i Pride. Det må gjenspeiles i det daglige på arbeidsplassen.

Transpersoner nevnes, og politidirektøren mener arbeidsgiver plikter å sørge for at alle er komfortable med transpersoner i garderoben.

– Transpersoner er selvfølgelig velkomne til å jobbe i politiet. I dag sier uniformsreglementet at i de tilfeller der uniformsartiklene er ulike mellom kjønnene, skal det nyttes den artikkel som er godkjent for vedkommende kjønn. Det kan være at uniformsreglementet bør revideres på dette området, uten at jeg er rede til å konkludere på dette i dag.

Hvis man først skal vurdere å revidere uniformsreglement, samtidig som man skal satse på mangfold og spesielt nevner etniske og religiøse minoriteter, så er det vil ikke utenkelig at hijab-debatten vil gjenoppstå.

Homofile og lesbiske har vært i politiets tjeneste i mange år, også i ledende posisjoner. Jeg ser ingen problemer med dette, de følger de samme reglene som andre politifolk.

Men transpersoner bringer med seg noen spesielle problemer. Det holder vel kort med å nevne fire utfordringer:

  • Garderobetilgang
  • Innføring av et utall nye pronomen
  • Evig mas om krenkelse må påregnes
  • De medisinene de som faktisk skal endre kjønn må bruke

Men dette evige maset om mangfold irriterer meg. Jeg har mange idoler jeg beundrer, som hverken har samme kjønn, hudfarge, religion eller seksuelle preferanser som meg.

Jeg er stor fan av Douglas Murray, som et eksempel. Kunne ikke brydd meg mindre om at han var homofil. Min barndoms helt var Pele, før jeg oppdaget Keegan og Cruyff.

Musikere av alle merkelig slag har blitt spilt i førti år. Indigo Girls er et eksempel på lesbiske artister jeg ikke bare har lyttet til, men også fremført på scenen. Musikken teller, ikke hvem man går til sengs med om natten.

Det finnes også transpersoner jeg beundrer. Jeg har jobbet med to transpersoner, dyktige folk jeg trivdes godt sammen med. Så finnes det noen glødende lyspunkt internasjonalt også. Men ikke transaktivister, som kun er ute etter å lage bråk.

Men kravene om mangfold går som regel bare en vei. Menn som skal bli akseptert, må adoptere feminine holdninger. Resultatet er blant annet en hel generasjon gutter som sliter i en feminisert skole.

Kvaliteten på jobben man gjør betyr noe, og mangfold skaper ikke kvalitet. Ansett de beste folkene, burde være svaret på alle slike handlingsplaner.

Det er bare å undersøke hvordan det står til med politiet i Storbritannia og Sverige.

Sverige: Total mangel på kompetanse blant politielever



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.