To uker før Sverige går til valgurnene kan fredag ​​kveld oppsummeres slik: Flere ordensvakter ble beskutt sør for Stockholm, en ble skadet. Hendelsen regnes som drapsforsøk. En kvinne og en fem år gammel gutt ble skutt på en lekeplass i Eskilstuna. Skadene regnes ikke som livstruende. Media publiserte informasjon om at tre personer er pågrepet etter at en bombe ble funnet utenfor Café Opera i Stockholm sentrum tidligere denne uken. Natt til lørdag eksploderte en bombe som ødela et helsesenter i Helsingborg. Politiets nettsider melder også om en rekke ran, overfallssaker og mordbrann.

Selve hendelsene er så vanlige at det bare tok et par timer før nyheten om at en femåring ble skutt på lekeplassen sin ble flyttet ned i nyhetsstrømmen for å gi plass til nyhetene om ordningsvaktene som ble beskutt og truslene mot Annie Lööf. Drap, bomber og skyting blir raske, små oppslag uten oppfølging. Beskjeden er klar: «Gå forbi. Her er det ingenting å se!»

Alt skjer også samtidig som inflasjonen er rekordhøy, rentene stiger og en feilslått energipolitikk gjør at Sverige går mot en vinter med strømrasjonering og matmangel.

På denne bakgrunnen er det kanskje ikke så rart at ingen ser ut til å ville vinne valget 11. september. Socialdemokraterna driver i praksis valgkamp mot seg selv når de etter åtte år ved makten nå bruker slagordet «Sverige kan bättre!» mens de legger ansvaret på alle andre enn seg selv. Opposisjonen er dødstille og Moderaternas partileder virker nærmest lettet over at Sverigedemokraterna nå har passert dem på meningsmålingene. At Sverigedemokraternas oppslutning øker, skyldes ikke at de har vært flinke til å drive valgkamp – men kun fordi virkeligheten ser ut som den gjør.

Spørsmålet er om SD:s ledelse i det hele tatt er spesielt fornøyd med å bli det største opposisjonspartiet når stemmene telles opp. Å vinne valget betyr å sitte med Svarteper, hvis det uttrykket fortsatt er tillatt i identitetspolitikkens tidsalder. Den som får i oppgave å danne regjering i høst, vil ikke bare måtte håndtere den ekstreme volden, energikrisen og en truende stagflasjon, men også konsekvenser som matmangel, næringslivsdød, voldsom arbeidsledighet og økt polarisering. Tilsammen blir det et heksebrygg som det moderne Sverige aldri har sett maken til og som vil forandre livene til en stor del av Sveriges befolkning – og da ikke til det bedre.

Siden politisk endring er som å snu en oljetanker, er det liten sjanse for at utviklingen vil kunne endre seg merkbart til det bedre i løpet av kommende periode. Regjeringen som tiltrer etter valget vil imidlertid både måtte ta drastiske politiske beslutninger og håndtere en frustrert befolkning. Er det – egentlig – noe parti som ønsker å ta på seg det arbeidet? Jeg tviler.

Sverigedemokraterna har ikke nok kompetente kandidater i kommuner og regioner til å håndtere store valgsuksesser. Ekskluderingssaker vil øke etter venstresidens «anmeldelser» av kandidatene og setene blir tomme. Dersom SD havner i regjeringen og begynner å få sin politikk gjennom i lovverk, vil det skje en revolusjon i myndigheter, statlige verk og i de kommunale organisasjonene. Risikoen er stor for at politisk utnevnte tjenestemenn med «rett verdigrunnlag» vil opptre som aktivister og umuliggjøre en stor del av alle beslutninger som bærer «SD-stempel». Etter fire år med en slik utvikling vil ikke SD ha oppnådd noe annet enn å bevise at de ikke var skikket for regjeringen.

For Socialdemokraterna kan det derfor være en bedre løsning å tape med liten margin. Det vil bety at de får tilbringe fire år i opposisjon, samtidig som de får se de borgerlige bære byrden for krisen som nærmer seg. I så fall ville Socialdemokraterna vinne valget i 2026 med et jordskred. Da kan de danne en ettpartiregjering, søke støtte der de ønsker og fortsette å føre sin politikk.

For Sverige betyr derfor de kommende valgresultatene mindre. Ingenting vil nemlig endre seg merkbart til det bedre de neste fire årene, derimot vil den negative utviklingen med stor sannsynlighet fortsette. Alle parter er klar over dette, og derfor er det ingen som ønsker å vinne.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.