Indeksene på Wall Street falt med mellom 3 og 4 prosentpoeng fredag. Fallet var en reaksjon på sentralbanksjef Powells advarsel om at kampen mot inflasjonen kan bli lang og hard. Det er bare et par uker siden Biden sa den var null.

Til grunn for slutningen var at inflasjonen falt noen tideler fra litt over 9 prosent til litt under fra juni til juli, slik at innenfor måneden var den i null, men på årsbasis er den fortsatt 8,6 prosent.

Slik triksing med ord gjør ikke inntrykk på markedet. Tvert imot. Enda verre hvis man får inntrykk av at Biden tror det han sier; Inflasjonen er temmet.

Da handelen stengte for helgen, hadde Dow Jones-indeksen falt med 3 prosent til 32.282,8 poeng. S&P 500 sank med 3,4 prosent og endte på 4.057,67 poeng, mens Nasdaq-indeksen gikk ned hele 3,9 prosent til 12.141,71 poeng.

Den markante nedgangen var en reaksjon på talen som den amerikanske sentralbanksjefen holdt tidligere på fredagen. Der sa Powell i klare ordelag at det vil bli smertefullt å temme inflasjonen i USA.

Powell gjorde det klart at amerikanerne må belage seg på flere rentehopp i tiden framover. Formålet til sentralbanken er å dempe den høye inflasjonen.

– Å ikke gjenopprette prisstabiliteten ville vært mye mer smertefullt, sa Powell. Samtidig erkjente han at renteøkningene fører til noen «uheldige kostnader». Mer konkret vil den økonomiske veksten trolig avta, noe som kan gå utover sysselsettingen.

Biden forsøker å sminke grisen før midtveisvalget: Sende mer olje ut på markedet, bevilge mer penger til smøring av særinteresser. Men det monner ikke. Pilene peker likevel nedover.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.