Inflasjonen fortsetter å stige i USA og har passert 7 prosent. Den spiser opp lønnsøkninger. I tillegg kommer varemangel. Folk forbinder nå Biden med galopperende priser og tomme hyller.

De økende prisene på mat, bensin, husleie og andre behov øker presset på vanlige amerikanere, og nuller ut lønnsøkningene mange har fått det siste året.

En rekke gale valg har i sum satt fart i inflasjonen, fremst blant disse er enorme støttepakker. Folk har fått bedre betalt for å sitte hjemme enn for å gå på jobb. Det ble vanskelig for arbeidsgivere å finne folk. På toppen av det hele stilte Biden krav om vaksine til offentlig ansatte. Bare i New York City sluttet 34.000 helsearbeidere. Biden har også forlangt at førstelinjeyrker og langtransport skal vaksinere seg. Dermed ryker det igjen ut tusenvis av nøkkelpersonell.

Likevel vil altså Biden ha vedtatt nok en astronomisk pakke som kan komme til å ødelegge dollaren.

Med den kursen Biden holder, vil løsningen måtte bli renteheving, og sentralbanksjefen er der allerede.

Tirsdag sa sentralbanksjef Jerome Powell at han står klar til å trappe opp renteøkningene i løpet av året om det blir nødvendig for å bremse inflasjonen. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.